Свет

Руска мисија при УН оптужила САД за дискриминацију

Вашингтон намерно касни са издавањем виза руским дипломатама и уводи им ограничења путовања, каже званичник
Руска мисија при УН оптужила САД за дискриминацијуGetty © Kena Betancur / Stringer

Сједињене Америчке Државе не испуњавају своје обавезе домаћина седишта Уједињених нација, рекао је дипломата из руске мисије при међународном телу са седиштем у Њујорку.

Амерички третман дипломата, па чак и руских држављана запослених у УН, не представља ништа друго до "дискриминацију", рекао је шеф Извршног правног уреда мисије Сергеј Леонидченко на састанку УН о односима са земљом домаћином.

Ситуација са визама за руске дипломате је "деградирајућа", рекао је Леонидченко и додао да у просеку званичници морају да чекају око пет месеци. Чак 37 дипломата из руске мисије при УН, као и 49 чланова њихових породица, тренутно чекају на продужење визе, навео је он.

Према речима званичника, постоје случајеви када Руси који су добили функције у структурама Секретаријата УН не могу да добију америчке визе "годинама" због става Вашингтона. Због такве "визне дискриминације", шефови одељења не могу у потпуности да обављају своје дужности, рекао је Леонидченко.

У резолуцији усвојеној у децембру 2022, Генерална скупштина УН изразила је "озбиљну забринутост" због тога што САД не издају визе за улазак "одређеним представницима одређених држава чланица" и "снажно" апеловала на Вашингтон да "уклони сва преостала ограничења путовања која је наметнуо за особље одређених мисија" и Секретаријата.

У резолуцији се такође наводи да привилегије и имунитети које уживају мисије УН различитих држава не могу бити предмет ограничења која произлазе из њихових билатералних односа са земљом домаћином. У документу се Вашингтон позива да брзо реши сва постојећа питања са делегацијама других земаља у УН у Њујорку. Ипак, према Леонидченку, САД то нису само пропустиле да ураде, већ су увеле нова ограничења против руских дипломата.

У децембру, САД су захтевале да сви чланови руске мисије УН затраже дозволу од америчких власти да путују ван Менхетна. Раније су морали само да их обавештавају о таквим кретањима.

"Од децембра, свим нашим члановима особља је забрањено да путују ван ове зоне без икаквих разлога", рекао је Леонидченко, називајући ово "очигледном дискриминацијом". Званичници УН за сада нису коментарисали изјаве руске делегације.

Москва је више пута оптуживала Вашингтон да је прекршио своје обавезе према споразуму из 1947. о смештају седишта УН у Њујорку, који захтева од САД да омогуће приступ страним представницима без накнаде и "што је пре могуће".

image