Русија

Русијa одговорила Берлину: Одлука немачког суда неморална, фалсификујете историју

У току су покушаји фалсификовања историје и изједначавања нациста и оних који су се против њих борили, али не смемо дозволити да се нацизам препороди, упозорио је руски дипломата
Русијa одговорила Берлину: Одлука немачког суда неморална, фалсификујете историјуwww.globallookpress.com © Christophe Gateau

Двадесет седам милиона грађана СССР-а дало је живот за мирно небо, како би се стало на пут нацизму и окончао Други светски рат, а данас Берлин забрањује ношење руске заставе и војних знамења из совјетског периода на Дан победе и 8. мај, што је потпуно недопустиво, аморално и чему се руска страна изричито противи, поручио је данас амбасадор Руске Федерације у Берлину Сергеј Нечајев.  

"Данас видимо како се нацисти и њихови помоћници уздижу до ранга националних хероја". Са друге стране, "подвиг Црвене армије се дискредитује, скрнаве се совјетски војни споменици, уништавају се и скидају спомен-обележја. Историја се фалсификује зарад актуелне политичке ситуације, ради се на томе да се изједначе жртве и џелати, победници и поражени. Не смемо се помирити са тим. Нацизму се не сме дати ни једна шанса за препород, укључујући ни путем русофобије", рекао је Нечајев.

Он је подсетио да је за "мирно небо Совјетски Савез платио животима 27 милиона својих грађана, који су живот оставили на бојном пољу, умрли од неиздрживог принудног рада, глади и болести" или који су били стрељани, запаљени или који су преживели тешка мучења током Хитлеровог рата уништења.

"Сматрамо да је неморално и недопустиво" да се забране руска и совјетска знамења и "захтевамо потпуно укидање ових забрана", истакао је руски дипломата, коментаришући јучерашњу одлуку суда у Берлину да дозволи да се 8. и 9. маја у престоници носе украјинске заставе, док је то право остало ускраћено за заставу Руске Федерације и заставу из совјетског периода.

image
VV inauguration
banner