Свет

И Берлин брише историју: Руске и совјетске заставе неће се вијорити на Дан победе

Сукоб у Украјини намеће нова правила? Суд у Берлину дозволио само украјинске заставе 8. и 9. маја
И Берлин брише историју: Руске и совјетске заставе неће се вијорити на Дан победеwww.globallookpress.com © Alexander Zemlianichenko Jr

Административни суд Берлина донео је одлуку којом се укида претходно уведена забрана постављања и ношења украјинске заставе код совјетских споменика 8. и 9. маја.

"Успели смо да докажемо да је забрана која се односи на ношење украјинских застава 8. и 9. маја незаконита", рекао је јуче адвокат Патрик Хајнеман, који је поднео жалбу на прошлогодишњу одлуку суда и затражио изузетак за украјинско обележје.

Ипак, суд није донео сличну одлуку када је реч о руским или совјетским заставама, што значи да застава Руске Федерације, заједно са оним из совјетског периода, неће моћи да се заслужено вијори код споменика повезаних са СССР-ом и то на дан када свет слави победу над нацизмом, за коју је, пре свега, заслужна совјетска армија.

Промењена геополитичка ситуација у свету прошле године је навела Берлин да на Дан победе забрани ношење украјинске, руске и совјетске заставе како би се спречили евентуални конфликти.

Ипак, у Берлину ће ове године бити одржана шетња "Бесмртног пука" 9. маја. Полиција је дозволила учесницима да са собом понесу цвеће и портрете рођака који су учествовали у Другом светском рату и на тај начин им одају почаст, али је забранила ношење Георгијевске ленте и других војних обележја.

image