Русија

Путин: Поново је потребно бранити отаџбину (ВИДЕО)

Не постоји ништа на свету јаче од наше љубави према oтаџбини. За Русију! За наше храбре Оружане снаге, за победу, поручио је руски председник
Путин: Поново је потребно бранити отаџбину (ВИДЕО)© Tanjug/Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo

Цела Русија се окупила да подржи хероје Специјалне војне операције (СВО), сви се моле за њих и спремни су да помогну, поручио је руски председник Владимир Путин, говорећи на Паради победе на Црвеном тргу. Руски лидер је честитао свим грађанима овај велики празник.

"Битке које одлучују о судбини наше Отаџбине су увек биле светиња. Поносни смо на припаднике СВО, на све који се боре на првој линији фронта. Нема ничег важнијег од вашег војног учешћа. Будућност наше државе и народа зависи од вас", рекао је Путин.

Руски лидер је истакао да на свету нема ничег јачег од јединства и љубави према отаџбини, коју Руси осећају.

"Поздрављам све који се боре за Русију на бојном пољу, који су и сада на борбеном месту. Током Великог отаџбинског рата, наши херојски преци су доказали да нема ништа јаче, моћније и поузданије од нашег јединства. Не постоји ништа на свету јаче од наше љубави према Отаџбини. За Русију! За наше храбре Оружане снаге! За победу!", поручио је руски председник.

Поново је покренут прави рат против Русије

Путин је истакао да је цивилизација сада на прекретници и да је поново покренут прави рат против Русије.

"Пружили смо отпор међународном тероризму, заштитићемо становнике Донбаса и осигураћемо нашу безбедност", нагласио је председник.

Он је напоменуо да Москва жели да види мирну, слободну и стабилну будућност, а да је свака идеологија супериорности одвратна, злочиначка и смртоносна. Како је навео, западне елите говоре о својој ексклузивности, разигравају људе и изазивају крваве сукобе, сеју русофобију, агресивни национализам и уништавају традиционалне породичне вредности које чине човека.

Председник је нагласио да Запад води политику којом жели да диктира своја правила, али по систему пљачке и насиља.

"Њихов циљ, а ту нема ничег новог, јесте да остваре колапс и уништење Русије, прецртају резултате Другог светског рата, коначно разбију систем глобалне безбедности и међународног права и угуше све суверене центре развоја", казао је.

Заборавили су ко је победио монструозни свет

Путин је оценио да противници Русије нису извукли поуке из догађаја средином прошлог века.

"Изгледа да су заборавили до чега су довела сумануте тврдње нациста о светској доминацији, заборавили ко је победио ово монструозно тотално зло, ко је стао као зид за своју родну земљу и није поштедео своје животе за ослобођење народа Европа", поручио је.

Шеф државе је подсетио да се у неким западним земљама уништавају споменици совјетским војницима и ствара култ нацизма.

Према његовим речима, оваква злоупотреба подвига и жртава победничке генерације је "и злочин, отворени реваншизам оних који су цинично и отворено припремали нову кампању против Русије, која је окупила неонацистичку гамад из свих крајева свет за ово."

Председник је истакао да су акције Запада довеле до сукоба у Украјини.

"Превелике амбиције, бахатост и попустљивост неминовно се претварају у трагедије. То је разлог катастрофе коју сада доживљава украјински народ", рекао је Путин.

Сви народи СССР-а допринели заједничкој победи

Руски лидер је истакао да долазак лидера земаља Заједнице независних држава на Параду победе у Москву показује њихов захвални однос према подвигу својих предака, који су се заједно борили и победили фашизам.

"Сви народи СССР-а су допринели заједничкој победи. Ово ћемо увек памтити. Искуство солидарности и партнерства током ратних година су непроцењиво наслеђе и чврста основа за стварање праведног мултиполарног света", закључио је.

image