Свет

Зеленски признао па се предомислио: Нисмо изгубили Бахмут

Након потврда руског председника и руског Министарства одбране да су руске снаге заузеле Артјомовск, огласио се и председник Украјине
Зеленски признао па се предомислио: Нисмо изгубили Бахмутwww.globallookpress.com © Marcus Golejewski

Председник Украјине Владимир Зеленски данас је по други пут коментарисао ситуацију око града Бахмута, за који је раније током дана рекао да је изгубљен.

Након што је потврдио пад Бахмута и након деманта свог портпарола Сергеја Никифорова и заменице министра одбране Украјине Ане Маљар, Зеленски се ипак предомислио, те изјавио следеће:

"Украјински војници се налазе у Бахмуту, они извршавају веома битан задатак. То говори о томе да Бахмут данас није под контролом Русије. Нема два или три начина на које се ово може протумачити".

Како су пренеле претходно "Известија", украјински лидер је првобитно признао пораз у разговору са председником САД Џозефом Бајденом у Хирошими, за време самита Г7.

Упитан да ли Оружане снаге Украјине још увек контролишу Бахмут, Зеленски је одговорио кратко: "Мислим да не", а затим додао да је град скоро у целини разрушен и да је у њему мало шта остало.

"Данас је Бахмут само у нашим срцима", поручио је он, након чега се захвалио свим украјинским борцима који су се борили у том граду.

Ипак, након што су медији данас пренели да је Зеленски признао пораз у Бахмуту, огласио се његов портпарол Сергеј Никифоров, који је за Си-Ен-Ен демантовао заузимање града.

Према његовим речима, Зеленски је наводно одговарао на питање: "Руси кажу да су заузели Бахмут", на шта је он онда одговорио: "Мислим да не". 

"Председник је демантовао да је Бахмут заузет", рекао је Никифоров, истичући да је Зеленски, заправо, одговарао на други део питања новинара, а не на први који је гласио: "Господине председниче, да ли је Бахмут још увек у рукама Украјине?"

Ипак, ако је тачно да Украјинци нису изгубили Бахмут, нејасно је због чега је Зеленски онда рекао да је град данас само у њиховим срцима?

Последњи подаци Оружаних снага Украјине од овог јутра такође тврде да Бахмут није у потпуности изгубљен, што тврди и заменица украјинског министра одбране Ана Маљар. Према њеним речима, Украјинци и даље контролишу један мали део града на југозападу и неке индустријске и инфраструктурне објекте и настављају нападе на руску страну. Бахмут је у полуокружењу, написала је она на друштвеним мрежама.

Са друге стране, украјински портали данас објављују видео-снимке украјинских бораца на којима се види како они 20. маја напуштају град и говоре: "Готово је, Бахмут је тамо. А ми одлазимо".

Председник Русије Владимир Путин и Министарство одбране Русије синоћ су честитали руским војницима на завршетку операције заузимања града. Оснивач Групе "Вагнер" Јевгениј Пригожин јуче је казао да је град освојен и да ће се његове јединице повући 25. маја како би се војници заслужено одморили и прошли додатну обуку.

Након данашњих изјава Украјине, Пригожин се поново огласио, те поновио да се у Бахмуту не налази нити један украјински војник, што имплицира да, како је рекао, Зеленски или не зна шта се дешава или намерно пласира нетачне информације.

Зеленски: Желимо да коначно финализирамо питање безбедносних гаранција 

Украјински председник данас је одржао говор у Хирошими и том приликом изјавио да Украјина жели да у јулу, на НАТО самиту у Виљнусу, коначно финализира питање безбедносних гаранција за његову земљу.

Он је додао да Кијев наставља да уништава руске "кинжале", да су "патриоти" у рукама Украјинаца показали шта све може да уради демократија и да се стога Украјинци не боје Русије, која је наводно желела да Украјина одустане од својих вредности, преноси украјински портал "Страна.уа".

Кијев жели да наговори арапске земље да прихвате мировни предлог који је Украјина предложила, а према којем се захтева излазак руских војника и са Крима и Донбаса, рекао је још Зеленски, коментаришући јучерашњи догађај у Саудијској Арабији - Арапску лигу - на којем је саудијски принц Мухамед бин Салман поручио да његова земља задржава неутралан став када је у питању конфликт у Украјини. 

Украјински председник је предложио и да се започне разговор на тему такозваног међународног мировног самита који Украјина жели да организује на 500. дан од почетка Специјалне војне операције, а чија ће главна тема бити - ситуација у Украјини.

Како објашњавају украјински медији, "самит мира" неће бити платформа за објективан разговор на којем би учествовала и Русија, већ се ради о догађају који ће окупити све оне који "желе да дође до краја рата" и на којем ће се разматрати мировни план Зеленског. У складу са његовим предлогом, Украјина захтева да се Руска Федерација врати на границе из 1991. године. 

image