Русија

Патријарх Кирил упозорава: Налазимо се пред трећим светским ратом

Свет се суочава са катастрофалним сукобом, трећим светским ратом, оцењује поглавар Руске православне цркве
Патријарх Кирил упозорава: Налазимо се пред трећим светским ратомwww.globallookpress.com © Komsomolskaya Pravda/Global Look Press

Свет се суочава са трећим светским ратом, човечанство можда неће имати шансе да преживи у случају употребе оружја за масовно уништење, а хришћани и муслимани морају да памте "да Бог није на власти, већ у истини", рекао је поглавар Руске православне цркве, патријарх Кирил.

"Данас је свет заправо суочен са катастрофалним сукобом, а неки га називају трећим светским ратом. Не усуђујем се да кажем да ли је то тако, али, заиста, нагомилао се такав потенцијал за конфронтацију да човечанство неће имати изгледа опстанак ако оружје за масовно уништење. Морамо да подсетимо – када кажем 'ми', мислим и на хришћане и на муслимане – да Бог није у сили, већ у истини", рекао је он, а преносе "РИА Новости".

У том смислу , сарадња Русије са исламским светом данас је од великог значаја и представља нову димензију, додао је Кирил.

"Имамо наду да нисмо једина цивилизација која не жели да иде грешним путем развоја. Видимо потенцијалне пријатеље и истомишљенике у исламској цивилизацији... Сигуран сам да ће нам даљи развој и ширење интеракције између православља и ислама, укључујући и академску сферу, помоћи да се ефикасно одупремо искушењима, изазовима и искушењима наших време", рекао је патријарх Кирил .

image