Магазин

Како открити да ли смо заиста гладни или нам је само досадно

Усред ужурбаности свакодневног живота, може бити изазовно дешифровати поруке које нам телo шаљe. Једна од уобичајених дилема са којом се многи суочавају је разликовање између истинске глади и лукавог преваранта познатог као досада. Можда, уместо глади, заправо треба да попијемо цеђени сок, јер нам фале одређени витамини, а можда би требало да одспавамо, зато што смо само уморни. Пре следећег грицкања из досаде, добро је поставити себи следећих девет питања.
Како открити да ли смо заиста гладни или нам је само досадно© Pexels/Engin Akyurt

Права глад има тенденцију да се јавља постепено, неколико сати након вашег последњег оброка, што указује да је вашем телу заиста потребна храна.

Глад може бити компликована и није увек једноставно утврдити да ли је осећамо на правилан начин. Због тога често долази до преједања, од којег се после осећамо лоше, а када конзумирање хране из досаде постане несвесна навика, може доћи до озбиљних здравствених проблема. Права глад се често манифестује као крчање у стомаку, може се јавити вртоглавица, низак ниво енергије или потешкоће са концентрацијом - ови знаци обично нису присутни када дође до досаде. У потрази за разликовањем између глади и досаде,  ангажовање у активностима које се не односе на храну може бити од велике помоћи.

Уместо да кренете право ка фрижидеру, размислите о одласку у брзу шетњу, узмите књигу која вас интересује, или посветите време хобију који волите. Бављење овим непрехрамбеним активностима може вам одвратити пажњу од жеље за непотребним јелом, помажући вам да разликујете праву глад од пуке жеље за стимулацијом.

Срећом, увек се можемо зауставити и проценити како се осећамо. Пре него што отворимо фрижидер или преграде са грицкалицама, постављање следећих питања у себи је добра идеја за откривање правог узрока глади:

Колико дуго осећамо глад

Да ли је глад дошла ниоткуда или је пристуна већ неко време? У случају да је телу заиста потребна храна, постепено ће давати знакове, који могу да трају дужи временски период. С друге стране, "глад из досаде" се обично јавља одједном, без икаквих назнака.

Шта нам се једе

Ако осећамо да можемо појести било шта, онда је већа вероватноћа да смо заиста гладни и да тело тражи храну за енергију. Када се ниоткуда појави жеља за врло специфичном храном, онда то може имати два значења: прво је да је тело тражи одређене хранљиве материје, а друго је да храна служи као алат за одвраћање пажње од могућих обавеза (направићу паузу од посла, 'да се почастим').

Колико дуго можемо да сачекамо

Када нисмо физички, већ само психички гладни, углавном можемо да "преживимо" и сачекамо још неко време пре јела. Ако не долази до очигледнијих физичких знакова да смо гладни, онда је вероватно у питању само досада.

Како ћемо се осећати после

Ако мислимо да ће нам се расположење поправити и малаксалост нестати, онда је знак да је боље нешто појести, али ако постоји назнака да ћемо се осећати кривим или лоше након хране, онда можемо сачекати неко време и проценити да ли је глад и даље присутна.

Да ли нам је стомак као рупа без дна

Ако често једемо без престанка и ништа не делује као да може да нас засити, онда је могуће да је у питању глад из досаде или због емотивног стреса. Уз постепено мењање навика, добро је поразмислити о тражењу узрока или разговорати са стручњаком.

Покварено расположење

Ако се осећамо иритирано и мрзовољно, као да "нисмо своји", онда је то озбиљан знак да је у питању права глад, тако да се не треба устручавати. Осим промене расположења, још неки од знакова могу бити малаксалост, бол у стомаку и недостатак концентрације.

"Гладне очи", рекламе и "храна са екрана

Када угледамо билборд који рекламира храну, прошетамо поред ресторана, пекаре или посластичарнице, мириси и изглед хране/менија могу бити веома ефикасан окидач. Пре него што нешто купимо, одлучујући да се почастимо, добро је запитати се: 'Да ли сам био/ла гладан/на пре него што сам прошао/ла овуда?'

Ако је одговор не, боље је поразмислити о јелу. Такође, када гледамо филм или серију и видимо да ликови са екрана уживају у својим оброцима, често нам се јави жеља да и сами нешто презалогаијмо. Тада је добро поставити себи исто питање - 'Да ли сам гладан/на или ми само њихова храна лепо изгледа?' и сачекати да осећај прође.

Да ли је прерасло у навику

Редовно конзумирање хране када нисмо заиста гладни лако може прерасти у навику, поготово код људи који покушавају да престану са пушењем. Уместо јела, можда је боље "запослити" уста помоћу напитака као што су вода, чај или воћни сокови.

Колико смо уморни

Досада и умор често иду једно с другим. Када смо поспани, често тражимо храну или пиће које ће да нас "подигне" и помогне нам да останемо будни и дају нам енергију када немамо мотивацију и вољу за кретањем. Ипак, кратка дремка може бити много бољи избор, а ако осећамо глад и након спавања, онда је знак да је време за јело.

Уметност пажљивог једења може додатно побољшати вашу способност да дешифрујете праве сигнале које ваше тело шаље. Када одлучите да једете, уживајте у сваком залогају и једите полако, дозвољавајући себи да у потпуности искусите укусе и текстуре. Подстицањем ове повећане свести, постаћете више усклађени са сигналима вашег тела о глади и ситости, што ће вам омогућити да доносите о томе када и шта да једете.

image