Свет

"Вашингтон пост": Све више републиканаца против слања "бланко чекова" Украјини

Председник организације "Стојимо заједно" Ден Колдвел каже да је неморално терати људе да се боре у рату у којем не могу победити
"Вашингтон пост": Све више републиканаца против слања "бланко чекова" Украјиниwww.globallookpress.com © Carsten Reisinger/imageBROKER.com

Све више чланова америчких републиканаца противи се исцрпној војној и новчаној подршци којом је администрација председника Џозефа Бајдена досад засипала кијевски режим, што је продубило унутарпартијски јаз између различитих републиканских фракција, оцењује "Вашингтон пост".

Од коментара лидера мањине Представничког дома Кевина Макартија да Представнички дом који контролишу републиканци неће више Украјини издавати "бланко чекове", многи други републиканци изразили су слично мишљење.

Кандидат за сенатора у Охају Џејмс Венс и кандидат за сенатора из Њу Хемпшира Дон Болдук само су два оштра критичара Бајденове политике према Украјини међу редовима "црвених" американаца.

Венс је изјавио је да ће САД морати да "заврну славину Украјини у неком тренутку"; Болдук нагласио да САД Украјини шаље "новац који немамо", док се група републиканских посланика у Представничком дому и Сенату успротивила намери демократа да министарство правде САД Украјини пошаље јахте и другу имовину у вредности од милиона долара које је претходно конфисковало руским држављанима.

Овај тренд се може приметити и међу млађим републиканцима, поготово оним из партијских хуманитарних организација, који желе да се удаље од ратнохушкачке политике присутне у главним струјама ове партије током протеклих деценија.

"Не мислимо да је слање бланко чекова Украјини добро за безбедност ни САД ни Украјине", изјавио је Ден Колдвел, председник организације "Стојимо заједно" коју финансира милијардер Чарлс Кох.

"Неморално је терати људе да се боре у рату за који сматрамо да не могу победити," додао је он.

"Вошингтон пост" указује да оваква промена расположења представља оштар заокрет у односу на став конзервативаца при почетку руске војне операције у Украјини.

Резултати скорашњих акнекта истраживачког центра Пју указују да трећина присталица "црвених" у Америци сада сматра да њихова земља пружа превелику подршку Украјини, док је у марту тако мислило свега осам одсто републиканаца.

Демократски сенатор Крис Марфи сматра да се промена става конзервативаца заснива на антагонизму према председнику Џозефу Бајдену.

"Републиканци су на почетку били вољни да подрже Украјину, али како одбрана Украјине постала велики део идентитета Џоа Бајдена они су почели да пружају отпор зато што једноставно не могу да поднесу да буду на истој страни са Бајденом поводом било чега," тврдио је он.

За разлику од демократа међу којима влада једноумље када је подршка континуираном слању оружја и средстава Украјини у питању, противљење није универзално за све републиканце.

Противљење континуираној помоћи Украјини, међутим, није универзално за све чланове Републиканске странке.

Лидер мањине Сената и републиканац Мич Меконел изразио је став супротан свом колеги из Представничког дома када је затражио од Бајдена да "учини више не би ли Украјину опскрбио оруђем потребним за спречавање руске агресије", и додао да ће се његова странка фокусирати на "благовремено достављање оружја и веће подршке Украјини", уколико оствари већину у Сенату.

Републикански заступник државе Тексас у Представничком дому Мајкл Мекол исказао је умеренији став када је изјавио да жели да се Украјини пошаљу моћнија оружја, али и већу контролу и одговорност када је у питању финансирање кијевског режима.

Неусаглашеност потреса и сам врх Републиканске партије

Бивши потпредседник САД Мајк Пенс изјавио је крајем октобра при посети конзервативног аналитичког центра "Херитиџ фаундејшн" да "конзервативци морају јасно исказати да се Путин мора зауставити".

Председник овог института Кевин Робертс оспорио је Пенса одмах након његовог говора, изјавивши да би републиканци "требало да пазе на неодговорно трошење додатних количина новца."

"Бајден америчком народу дугује конкретан план за нашу будућност у којој нећемо остати заглављени у улози модератора конфликата које грађани плаћају својим порезом," додао је он.

image