Свет

Украјина тражила помоћ Пакистана за развој нуклеарног оружја

Украјинска делегација својевремено је путовала у Исламабад, тврди руски сенатор Морозов, где је разговарала о војним нуклеарним технологијама
Украјина тражила помоћ Пакистана за развој нуклеарног оружјаwww.globallookpress.com © © Michal Huniewich/Exclusivepix Me

Руски сенатор Игор Морозов оптужио је Украјину да је преко Пакистана покушавала да дође до нуклеарних технологија, док Москва тврди да Кијев планира да употреби радиоактивну "прљаву бомбу."

Морозов, члан одбора за одбрану Савета Федерације, изјавио је да су украјински стручњаци недавно отпутовали у Пакистан, и тамо разговарали о технологијама за производњу нуклеарног оружја, известила је руска државна новинска агенција РИА Новости.

Способност Кијева да произведе "прљаву бомбу" није тајна

Морозов је изјавио да способност Украјине да произведе "прљаву бомбу"“ ни за кога не представља тајну. Међутим, он сматра да је основно питање недостатак финансија. Морозов је изјавио да је та "претња стварна", додајући да би систем "точка У" могао да се искористи за испоруку нуклеарног пуњења мале снаге.

Морозов није искључио могућност да је украјински председник Владимир Зеленски разговарао о нуклеарном оружју са својим британским и америчким савезницима.

Пакистан је раније наведен као једна од земаља која Кијеву продаје оружје и муницију у текућем сукобу између Русије и Украјине.

Ко планира да употреби "прљаву бомбу"

Недавно је Сергеј Шојгу, руски министар одбране, упозорио западне колеге да се Украјина припрема да употреби нуклеарну "прљаву бомбу." "Прљава бомба" је конвенционална бомба која распршује радиоактивне материјале током експлозије. 

Председник Владимир Путин изјавио је 27. октобра, после тактичких нуклеарних вежби, да његова војска не планира нуклеарни напад на Украјину.

САД, Француска и Британија, три признате нуклеарне силе и чланице Савета безбедности УН, одбациле су, у заједничком саопштењу, упозорења Русије "очигледно лажна." Оне верују да Русија може извести напад под "лажном заставом", користећи "прљаву бомбу" како би оправдала употребу нуклеарног оружја.

image