Свет

Немачка министарка унутрашњих послова "муља" са бројем миграната у земљи

Немачка министарка унутрашњих послова наводно лажирала број миграната
Немачка министарка унутрашњих послова "муља" са бројем миграната у земљиwww.globallookpress.com © Patrick Pleul/ZB

Немачка министарка унутрашњих послова Ненси Фезер оптужена је да је лажирала број миграната који су дошли у Немачку од почетка године.

Док Фезер тврди да је само 57.647 избеглица ушло на немачку територију, савезна полиција је од јануара регистровала 101.900 странаца, с тим што подаци федералне полиције покривају само четири различита региона земље: Берлин, Минхен, Пирна и Штутгарт.

Њена цифра је стога преко 40 одсто нижа од оне коју су пријавиле федералне полицијске снаге њене земље. У међувремену, верује се да су стварни бројеви далеко већи, због недостатка података из других округа.

Фезер је такође оптужена за још нечувеније лажирање бројева у вези са захтевима за азил.

Савезна канцеларија за миграције и избеглице (БАМФ) извештава да је од јануара 154.557 људи затражило азил. Међутим, овај број је 2,7 пута већи од онога који се наводи у "Извештају о анализи миграција" Министарства унутрашњих послова.

Министарка се нашла на удару критика и због тога што федералној полицији није доставила податке о миграцијама за октобар, одностно што је "Извештај о анализи миграција" садржи податке само до краја септембра.

Фезер можда има разлога да те бројке сакрије од јавности, јер стручњаци верују да је у октобру забележен велики прилив миграната, што су друге земље попут Мађарске и Аустрије већ приметиле, преноси "Зирохеџ".

Немачка је ове године примила преко милион странаца, од којих је отприлике 750.000 стигло из Украјине. Од Украјинаца се, за разлику од осталих, не тражи да поднесу захтев за азил у Немачкој.

Упркос покушају Фезерове да умањи значај мигрантске кризе, градови и општине упозоравају да су преоптерећени због Украјинаца и великог прилива миграната из Африке и Блиског истока, због чега је 12 од 16 немачких држава прошлог месеца изјавило да више не могу да примају било које избеглице.

Контроверзна министарка унутрашњих послова, која је позивала на масовну цензуру док је циљала на конзервативце, бранила је своје податке о избеглицама.

Она је поручила да њено министарство извештава само о мигрантима који су ухваћени близу границе и алудирала је да савезна полиција можда дуплира уносе. Но, чак ни то не објашњава разлику у захтевима за азил која се види у бројкама БАМФ-а.

Синдикат федералне полиције укључио је медије у читав случај, а лидер синдиката, Хајко Тегац, рекао је за "Билд" да су више цифре из федералне полиције "одразиле управо оно што су колеге говориле месецима".

Он верује да се морају успоставити стационарне граничне контролне тачке и тврди да би власти тада могле да одбију тражиоце азила који су поднели захтев у другој земљи "директно на граници".

image