Свет

"Инвазија миграната": Британску министарку "разапели" због говора о азилантима

Само у току ове године у Велику Британију пристигло је 40.000 азиланата
"Инвазија миграната": Британску министарку "разапели" због говора о азилантимаNone © Global Look Press/Martyn Wheatley/Keystone Press Agency

Министарка унутрашњих послова Велике Британије Суела Браверман изазвала је оштре критике након што је назвала најскорији талас азиланата "инвазијом". Британски званичници осудили су коментаре Браверманове, сматрајући их "запаљивим говором".

Браверманова је у понедељак у британском парламенту изјавила да ради на спречавању "инвазије јужне обале земље", мислећи на мигранте који у Велику Британију пристижу малим бродовима преко Ламанша.

Изјава министарке догодила се дан након што је један мушкарац гађао центар за имиграцију у луци Довер молотовљевим коктелима, а потом се убио, пренео је Ројтерс.

Члан кабинета Браверманове и министар за имиграцију Роберт Џенрик појаснио је да се специфични израз за који се његова шефица одлучила односи на величину овог догађаја, пошто је скоро 40.000 азиланата пристигло у Британију током ове године.

"Мислим да људи на мојој позицији морају пажљиво да бирају речи, не желимо да се инциденти попут оног у Доверу икада понове," додао је он.

Браверманову је нови премијер Велике Британије Риши Сунак поново поставио на место министра унутрашњих послова свега шест дана након што је она дала оставку због угрожавања државне безбедности слањем поверљивих владиних докумената путем личне имејл адресе.

Недавно је утврђено да се овај инцидент поновио шест пута у периоду између 6. септембра и 19. октобра.

Браверманова је такође критикована због одбијања да прихвати правне савете о продуженом задржавању миграната у једном другом центру, али и зато што није обезбедила прикладан смештај мигрантима. Она је порекла обе ове оптужбе, додаје Ројтерс.

Роџер Гејл, Британски законодавац из владајуће Конзервативне странке, којој припада и Браверманова и под чију надлежност спада центар за имиграцију, изјавио је да су претходници Браверманове увек настојали да нађу алтернативни смештај за мигранте у виду хотела, али да је та пракса престала откако је она ступила на позицију.

"Не прихватам и не верујем министаркиној речи. Она се једино залаже за интересе деснице," изјавио је Гејл за "Тајмс радио".

Независни инспектор за имиграцију Дејвид Нил је услове у центру за имигранте у насељу Манстон у Кенту прошле недеље назвао "прилично бедним", након што је откривено да ту људи спавају на поду, не могу да затворе врата од тоалета, док некима није дозвољен приступ телефонима.

"Престанимо да се претварамо да су сви мигранти избеглице у невољи, цела земља зна да то није тако," изјавила је Браверманова у британском парламенту.

Посланица опозиционе Лабуристичке партије Ивет Купер изјавила је да се реторика о мигрантима срозала заједно са учинком владе.

"Ниједан министар унутрашњих послова који озбиљно схвата националну безбедност не би износио такве запаљиве коментаре дан након што је бачен молотовљев коктел на центар за имиграцију у луци Довер", изјавила је она.

image
VV inauguration
banner