Свет

Италија не да мигрантима да се искрцају: Нису сви угрожени

За три спасилачка брода са 900 људи одбијене дозволе
Италија не да мигрантима да се искрцају: Нису сви угрожениwww.globallookpress.com © MASSIMO DI NONNO

Италијанске власти спречиле су групу од 35 миграната, за које су процениле да нису угрожени, да се искрцају са брода на Сицилију, саопштила је невладина организација са седиштем у Немачкој СОС Хуманити.

Броду Хуманити 1, који је превозио 179 особа спасених са мора, дозвољен је улазак у сицилијанску луку, док су за три спасилачка брода са 900 људи одбијене дозволе, преноси АП.

Невладина организација је саопштила да људи спавају на подовима и палубама, да се међу путницима шире инфекције које изазивају грозницу и шугу, а да су храна и медицинске залихе при крају.

Наглашавају да је више од 100 особа на броду Хуманити 1 малолетно и без пратње, док су неки од миграната на бродовима дуже од две недеље.

"Власт их третира као ствари"

Званичници СОС Хуманитија, оспорили су одлуку Италије да забрани неким мигрантима да се искрцају због "недовољне угрожености".

"Као што смо се плашили, није свима било дозвољено да се искрцају", рекао је портпарол СОС Хуманитија Васил Шаусеил.

Додаје да су сви путници са брода спасени на мору и да им се само на основу те чињенице према међународном праву мора дати дозвола да се искрцају.

"Од наше докторке је затражено да изврши селекцију људи који су у лошем здравственом стању, а докторка је одговорила да су сви лоше и одбила је да врши селекцију", рекао је Шаусеил.

Из невладине организације наглашавају да су се након тога два италијанска лекара укрцала на брод после поноћи и вршили прегледе током ноћи како би утврдили који људи на броду имају здравствене проблеме због којих су обележени као "угрожени".

Три малолетне девојчице и беба прве су се искрцале са брода, а за њима су уследили малолетни дечаци и одрасли мушкарци са здравственим проблемима, рекла је за АФП Петра Кришок из СОС Хуманитија .

На основу лекарског прегледа италијанске власти су одлучила да не издају дозволе за искрцавање за 35 особа.

Посланик опозиције Абубакар Сумахоро, који је био присутан приликом искрцавања, критиковао је овакву "селекцију 'мигранта' за коју је рекао да крши међународно право.

"Власт третира ове бродоломнике, већ исцрпљене хладноћом, умором, траумом и мучењем као ствари". "Уколико преостали бродови буду одбијени, оспорићемо ову одлуку на свим инстанцама", поручио је Сумахоро у видео обраћању на Твитеру.

"Ничији" мигранти

Три преостала брода са спасеним мигрантима, у надлежности хуманитарних организација, остала су на мору. Један од њих плови под заставом Немачке, док су друга друга два регистровани у Норвешкој.

Министар унутрашњих послова Матео Пјантедоси рекао је у суботу да влада неће бежати од својих хуманитарних обавеза, али да о онима који нису "квалификовани" треба да брине "држава под чијом заставом брод плови".

Нова италијанска влада обећала је да ће сузбити илегалне миграције и спречити улазак чамцима који долазе из северне Африке у Европу, подсећа француски "Фигаро".

Норвешко министарство спољних послова саопштило је у четвртак да "не преузима одговорност" за људе спасене приватним бродовима под норвешком заставом у Средоземном мору.

Немачка је, у дипломатској ноти коју је упутила Италији, инсистирала на чињеници да су хуманитарне организације "дале важан допринос спасавању људских живота" и тражила од Рима "да им помогне што је пре могуће".

image