Економија

Европска комисија: Економија на прекретници

Инфлација је наставила да расте брже него што смо очекивали, рекао је комесар за економију, али верујемо да је њен врхунац близу
Европска комисија: Економија на прекретнициwww.globallookpress.com © © Ron Sachs - CNP

Званичници Европске уније у Бриселу снизили су своје прогнозе за привредни раст у следећој години, предвиђајући да ће он бити минималан, и подигли пројекције потрошачких цена. Они очекују да ће раст наставити с истим трендовима и током првог квартала наредне године, извештава "Блумберг".

"Због повећане неизвесности, високог притиска на цене енергије, ерозије куповне моћи домаћинстава, лошег спољног окружења и строжих услова финансирања, очекује се да ће ЕУ, еврозону и већину земаља чланица све ово одвести у рецесију", саопштила је Европска комисија. Прогнозира се и да ће повећање притиска на цене трајати до краја године.

Ове пројекције бацају ново светло на проблеме са којим се суочавају европске владе и централне банке, попут енергетског шока и раста трошкова живота за потрошаче.

Инфлација у ЕУ достиже нови максимум

Европска економија попустила је под тежином инфлације, која је у октобру достигла нови максимум у ери евра од 10,7 одсто. Комисија процењује да ће раст цена сада у просеку износити 8,5 одсто ове године и 6,1 одсто у 2023. Оба превиђања су знатно већа него што су била у јулу.

Пројекција економског раста за 2022. износи 3,2 одсто. За наредну годину, међутим, Комисија предвиђа раст од само 0,3 одсто, што је пад у односу на претходну прогнозу од 1,4 одсто.

Прогнозе показују да ће Немачка, највећа европска економија, пасти више од било које друге чланице еврозоне 2023. године.

Од 15 земаља еврозоне, за које је Комисија дала кварталну прогнозу бруто домаћег производа, свака од њих изложена је најмање тромесечном периоду смањења привредног раста.

"Економија ЕУ је на прекретници, а њени изгледи су значајно ослабљени", рекао је комесар за економију Паоло Ђентилони новинарима у Бриселу. "Инфлација је наставила да расте брже него што се очекивало, али верујемо да је врхунац инфлације близу."

Трошкови задуживања расту до нивоа који кочи економију 

Иако су суморни, изгледи из Брисела су вероватно и даље претерано оптимистични, каже Мева Кузин, економиста из "Блумберг економикс." Прогнозе које је она саставила са колегама показују смањење од 0,1 одсто у 2023. години, уместо малог раста производње, као што предвиђа Европска комисија.

"Економски изгледи су и даље окружени изузетним степеном неизвесности, а потенцијал за даље поремећаје далеко је од тога да буде исцрпљен", саопштили су званичници, додајући да "највећа претња долази од неповољних кретања на тржишту гаса и ризика од несташице, посебно за зиму 2023/24."

Говорећи о политичким изгледима, чланица Извршног одбора Европске централне банке Изабел Шнабел рекла је у четвртак да ће трошкови задуживања морати да расту до нивоа који кочи економију. Она се такође осврнула на претњу привредног пада: 

„Јасно је да је ризик од рецесије порастао, с обзиром на податке које смо видели“, додала је Шнабелова. Такође, она предвиђа и ново подизање каматних стопа, у циљу обуздавања инфлације.

image