Свет

Риши Сунак одбија да Кину назове "претњом" по безбедност Британије

Ако погледате стратегију националне безбедности САД, која је објављена пре само неколико недеља, открићете да је веома слична нашој, рекао је британски премијер
Риши Сунак одбија да Кину назове "претњом" по безбедност Британијеwww.globallookpress.com © © Sean Kilpatrick

Премијер Велике Британије Риши Сунак наговестио је да одустаје од плана да Кину прогласи "претњом" по националну безбедност, у оквиру велике ревизије британске спољне политике.

Обраћајући се новинарима на самиту Г20 на Балију, преноси "Политико", британски премијер је ублажио своје раније ставове о Пекингу и два пута је одбио да подржи планове своје претходнице Лиз Трас да промени статус Кине у статус безбедносне "претње", у предстојећој ревизији спољних и одбрамбених приоритета британске владе.

Оригинална верзија Интегрисаног прегледа Уједињеног Краљевства, објављена прошле године, описала је Кину само као "системског конкурента."

Став ускладио са савезницима

На питање да ли ће убудуће наставити да спроводи планове Трасове, Сунак је најпре рекао да је Кина "системска претња", али се одмах потом исправио:

"Мој поглед на Кину је јасан. Мислим да Кина недвосмислено представља системску претњу,па системски изазов нашим вредностима и нашим интересима, и несумњиво је највећа државна претња нашој економској безбедности. Тако ја размишљам о Кини", рекао је Сунак.

Затим је рекао да мисли да је Кина део глобалне економије и да "нећемо моћи да решимо заједничке глобалне изазове, као што су климатске промене, јавно здравље или сукоб Русије са Украјином без дијалога са њима".

Промена статуса Кине у статус "претње" ставила би Пекинг у исти ранг са Русијом и имала би велике импликације на спољну политику Британије.

Сунакове изјаве представљају ублажавање става који је он заузео током борбе за лидерство у странци торијеваца током лета, када је описао Кину као "највећу претњу Британији и светској безбедности, и претњу просперитету овог века."

Његов амбивалентни став га сада приближава Борису Џонсону, који је, док је био на месту премијера, истицао важност дијалога и потребу трговине са Кином.

Сунак је, такође, рекао да је став који је изнео "усклађен са нашим савезницима" и њиховим "безбедносним стратегијама."

"Ако погледате стратегију националне безбедности САД, која је објављена пре само неколико недеља, и ако погледате како они описују своје виђење Кине, мислим да ћете открити да је веома слична ономе што сам управо описао", рекао је.

Када је реч о Канади и Аустралији, додао је Сунак, "њихове верзије стратегије говоре слично".

Он је, такође, одбио да каже да ли Уједињено Краљевство треба да продаје оружје Тајвану, што је Трасова обећала док је била министарка спољних послова. 

"Све ове ствари разматрамо као део ревизије нашег Интегрисаног прегледа", рекао је он.

Реакције на Сунакове речи


Конзервативни посланици, који деле знатно оштрији став према Кини, као и активисти који "осуђују третман ујгурске мањине у Синђијангу", љутито су реаговали на ове Сунакове изјаве.

"Који још докази требају Сунаку да призна да Кина угрожава наше вредности?", упитао је бивши лидер торијеваца Ијан Данкан Смит, један од седам британских политичара које је Кина казнила санкцијама због критика Пекинга.

"Видели смо напад на демонстранта испред кинеског конзулата у Манчестеру и ад хок кинеске полицијске станице, које покушавају да натерају кинеске грађане да се врате у Кину, малтретирајући их и претећи им. То је изигравање. Најтужнији део је што ће председник Си Ђинпинг сада овај заокрет видети као знак слабости премијера", додао је Смит.

Рахима Махмут, британска директорка Светског ујгурског конгреса, изјавила је: "Не могу да нађем речи које би показале колико сам разочарана. Док нам они краду и преваспитавају децу, док стерилишу наше жене, а производи које Ујгури праве у ропству пуне полице у Британији, премијер не жели да призна да је кинеска влада таква каква јесте и да је то јасна опасност по Британију и мој народ". 

Неки високи посланици су сугерисали да би преименовање статуса Кине у "претњу" било више пи-ар потез него одлучна мера.

Алиша Кернс, која председава Комитетом за иностране послове Доњег дома, рекла је: "Владама је лакше да праве представе уместо да имају суштински приступ према Комунистичкој партији Кине."

Али Дејвид Леми, секретар спољних послова опозиционе Лабуристичке партије "у сенци", рекао је да Сунакови коментари "изгледају као још један заокрет у приступу конзервативаца према Кини и националној безбедности Уједињеног Краљевства". 

"Нама не требају празни слогани, потребан нам је доследан приступ", рекао је он.

image