Србија и Балкан

Милановић децидно одбацио могућност обуке украјинских војника у Хрватској и након одлуке ЕУ

Председник Хрватске, који је и врховни командант, огласио се против овакве иницијативе још у октобру, када се о могућој обуци украјинских војника у земљама чланицама ЕУ само разговарало
Милановић децидно одбацио могућност обуке украјинских војника у Хрватској и након одлуке ЕУNone © FOTO TANJUG/ FOTO HINA/ MLADEN VOLARIC

Хрватски председник Зоран Милановић поновио је да неће дозволити обуку украјинских војника у Хрватској, и након што је Савет Европске уније и званично је покренуо Мисију војне помоћи ЕУМАМ, у оквиру које ће ЕУ обезбедити обуку за око 15.000 украјинских војника у земљама чланицама ЕУ, преносе медији.

Председник Хрватске, одговарајући на питања новинара, децидно је одбацио могућност обучавања украјинских војника у својој земљи. Милановић је додао да се противи одлукама премијера Хрватске Андреја Пленковића, које су донете "без његове сагласности".

"Нећу дати сагласност. Отишао је горе без икакве моје претходне сагласности. Доста је одлазака мини Пленковићевих министара у Брисел без претходне сагласности врховног заповедника, то тако неће", рекао је Милановић.

Он је оценио да је једностраним потезима Пленковића прекршен Устав Хрватске.

"Човек је отишао горе и преузео у име Хрватске категоричку обавезу и прекршио Устав. Нека ствар иде у Сабор, ако две трећине тако одлуче, ја ћу се с тим усагласити. Али зашто се морамо довести у такву ситуацију", упитао је Милановић.

Високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ рекао је новинарима у понедељак да је одлука о покретању програма обуке договорена у "рекордном року" и рекао да ће мисија бити оперативна "за неколико недеља". 

image