Србија и Балкан

Вучић: Тешко бисмо презимили да није Орбана

Председник Србије био је домаћин другог трилатералног Самита Мађарске, Србије и Аустрије у Београду
Вучић: Тешко бисмо презимили да није ОрбанаNone © FOTO TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC

Председник Србије Александар Вучић разговарао је у Београду са мађарским премијером Виктором Орбаном и аустријским канцеларом Карлом Нехамером, у оквиру другог трилатералног Самита Мађарске, Србије и Аустрије. 

Једна од главних тема разговора била је енергетика, а Вучић се захвалио мађарском премијеру на подршци.

"Тешко бисмо презимили зиму да није било Виктора Орбана", рекао је председник Србије .

Он је додао да је Србија почела да троши резерве гаса, јер оно што добија на дневном нивоу није довољно, али је подсетио да је у резерви још 650 милиона кубних метара гаса.

"Цена гаса је отишла четири-пет пута горе у последњих девет дана. Сви троше резерве, тако цена гаса иде навише. Ми и даље држимо изузетно ниску цену гаса и струје. Тако помажемо људима, али и фирмама и компанијама", истако је Вучић и нагласио да нас, упркос свему "гас спасава". 

Улазак Србије у ЕУ је компликован процес

Говорећи о ЕУ интеграцијама, председник је захвалио Аустрији и Мађарској на подршци коју су увек показивале.

"То јесте стратешки циљ, али то ће бити компликован процес", рекао је председник Србије о уласку Србије у ЕУ. 

Премијер Мађарске је обећао да ће од 2024. године, када Мађарска почиње председавање ЕУ, учинити све да се приступање Србије ЕУ оконча што пре.

"Требало је 'јуче' примити Србију у ЕУ", поручио је Орбан. 

Он се осврнуо и на актуелна дешавања у Пољској.

"Ако се одвија рат у суседној земљи, онда ни ти ниси безбедан", рекао је мађарски премијер и додао да се Мађарска залаже за разговоре о миру.

Аустријски канцелар Нехамер истакао је да је земљама Западног Балкана место у Европској унији.

"Ми се залажемо да земље Западног Балкана добију не само перспективу уласка у ЕУ, већ да се реализују конкретни кораци", прецизирао је аустријски канцелар. 

Азилски систем ЕУ је доживео неуспех

Илегалне миграције један су од кључних проблема и његово решавање захтева сарадњу све три земље, која је, по речима аустријског канцелара, "јасан сигнал Бриселу". 

"То је неопходно, јер је азилски систем ЕУ доживео неуспех. Појединачне државе ЕУ бивају приморане да траже нове видове партнерства ван Уније, јер оно што тренутно ради ЕУ на заштити граница није довољно", рекао је Нехамер.

У Србију мигранти углавном стижу из Северне Македоније и Бугарске, подсетио је Вучић и додао да ће се због тога ангажовати већи број полицајаца на граници са Северном Македонијом, као и додатна опрема. 

"Овим штитимо и Европу и нашу земљу", поручио је председник Србије, али нагласио да ће Србија остати солидарна према мигрантима.

Мађарски премијер истакао је да је Србија кључни фактор безбедности Европе, када су у питању илегалне миграције. 

"Одбраном својих граница она брани целу Европу. Било би лакше да се бранимо од миграција, да је Србија већ у ЕУ", рекао је Орбан. 

Он је подсетио да Мађарска доста дуго води борбу против илегалних миграција, али да "верује у само један метод".

"Не треба поспешивати управљање миграцијама, него их спречити. А они (мигранти) неће ући, једино ако знају да је то немогуће", појаснио је Орбан.

Без цвећа и плишаних меда

"Мигранте не можемо да дочекамо са цвећем и плишаним медама на граници", закључио је мађарски премијер и нагласио да Мађарска има законе који се морају поштовати. 

Аустрија, која очекује да до краја године премаши 100.000 захтева за азил, такође инсистира на прављењу разлике између третмана оних који траже азил и миграната. 

"Треба да учинимо да ти људи уопште не желе да напусте земљу порекла, тако што ће тамо добити перспективу за живот. То је важније него сав уложен новац од стране ЕУ за решавање проблема миграција", истакао је аустријски канцелар.

Тројица државника потписали су данас у Београду Меморандум о разумевању три земље за јачање трилатералне сарадње у области ефикасне борбе против илегалних миграција. Договорено је и да у случајевима реадмисије трошкови буду подељени између Србије, Мађарске и Аустрије. 

Први трилатерални самит Мађарске, Аустрије и Србије о илегалним миграцијама организован је 3. октобра у Будимпешти, када је покренута заједничка акција како би се смањио притисак на границе три земље.

image