Свет

Спрега пропале крипто берзе, демократа и Украјине доспела у амерички мејнстрим медиј

И "традиционални" медији почели да извештавају о прању новца преко пропале крипто берзе FTX
Спрега пропале крипто берзе, демократа и Украјине доспела у амерички мејнстрим медијwww.globallookpress.com © Cfoto/Keystone Press Agency

Бивши милијардер Сем Банкман-Фрид, оснивач компаније за размену криптовалута FTX, уложио је милионе долара у кампање Демократске партије, поставши други највећи донатор странке, одмах иза Џорџа Сороша, пише "Фокс њуз".

Банкман-Фрид је демократама донирао скоро 38 милиона долара само за међуизборе, показали су подаци Федералне изборне комисије. Његова компанија је, како се извештава, такође поставила веб страницу "Помоћ Украјини" (Aid for Ukraine), како би прикупила средства за помоћ тој земљи, а иницијативу су покренули Министарство дигиталне трансформације Украјине, FTX и украјинска компанија "Еверстејк".

Донације криптовалута су послате Народној банци Украјине. Овај 30-годишњи финансијер написао је на "Твитеру" почетком марта да је "узбуђен и почаствован што ради са украјинским Министарством финансија и другима на подршци крипто донацијама Украјини".

Прошле недеље, FTX је поднео захтев за стечај након кризе ликвидности у компанији, а процењује се да је Банкман-Фрид за недељу дана изгубио око 16 милијарди долара.

Колумнисткиња "Њујорк поста" Миранда Дивајн је гостујући у емисији Такера Карлсона питала зашто земља у рату "петља са криптовалутама".

"Зашто, забога, амерички порески обвезници пребацују десетине милијарди долара у Украјину да би могли да се боре против Русије, и зашто би, забога, украјинска влада била умешана, у ову сада пропалу берзу криптовалута, морамо да знамо", рекла је она.

"Зашто се, забога, земља у рату бави криптовалутом за коју сви знају да је мутна?", питала је Дивајн и додала да је Банкман-Фрид био у "недрима левице" и да се "препуштао се свим врстама разврата".

Заменик министра дигиталне трансформације Украјине Алекс Борњаков, одбацио је тврдње да је земља користила владина средства за улагање у FTX који је заузврат донирао новац демократским кандидатима, назвавши читаву теорију "бесмислицом".

Банкман-Фрид и његова компанија су тренутно под истрагом Министарства правде и Комисије за хартије од вредности, наводи "Волстрит џорнал".

image