Свет

Споразум о житу продужен на још 120 дана

Договор је продужен у складу са досадашњим условима, јавља АФП
Споразум о житу продужен на још 120 данаwww.globallookpress.com © IMAGO/Uwe Meinhold

Министарство спољних послова Русије саопштило је да ће споразум о житу аутоматски бити продужен на четири месеца у истом формату, али и упозорило да ће сваки покушај да се хуманитарни коридор за извоз жита у Црном мору искористи у провокативне војне сврхе, бити одлучно сузбијен.

"Руска страна такође оставља могућност техничког продужења 'црноморске иницијативе' без икаквих промена у погледу рока и обима", прецизирано је у саопштењу.

Москва је јасно нагласила и да су међусобно повезани споразуми о извозу украјинске хране и ефикасна примена меморандума који су потписале Русије и Уједињених нација о нормализацији извоза руских пољопривредних производа.

"Узели смо у обзир интензивирање рада Секретаријата УН на испуњавању својих обавеза у том погледу и информацијама које су нам достављене о привременим резултатима његовог рада на отклањању препрека за испоруку руског ђубрива и хране. Сва та питања треба да буду решена у року од 120 дана, на колико се споразум и продужава", руско министарство.

У саопштењу се истиче да је недопустиво одлагање испоруке 300.000 тона руског ђубрива које Русија донира земљама којима је то неопходно, а које је задржано у лукама ЕУ.

Раније је генерални секретар УН Антонио Гутереш поздравио ову одлуку, поручивши да ће она довести до безбедног извоза жита, хране и ђубрива из Украјине, те да договор показује значај "пажљиве дипломатије у контексту тражења мултилатералних решења". 

"УН су у потпуности посвећене подршци ЗСО како би овај витални ланац снабдевања несметано функционисао", навео је Гутереш.

Украјински министар инфраструктуре Александар Кубраков први је објавио да ће споразумбити продужен на још 120 дана и дода да УН и Турска остају гаранти Иницијативе.

"Званично смо тражили да се Иницијатива продужи на годину дана и да се у њу укључи лука Николајев. Такође је важно осигурати ефикасан рад ЗСО (Заједничког координационог центра)", написао је Кубраков на Твитеру. 

Ердоган: Руски пољопривредни производи извозиће се у сиромашне земље

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган саопштио је да је планирано да се руски пољопривредни производи из те земље изворе у сиромашне земље Африке.

Он је потврдио да ће испоштовати раније поситгнут договор са руским председником Владимиром Путином да ће руско жито бити прерађено у брашно и потом испоручено у неразвијене државе.

"Председник САД Џо Бајден нам се захвалио на томе", написао је Ердоган на Твитеру.

Из Москве су раније поручили да ће Москва обновити споразум о житу само под условом да испорука буде загарантована најсиромашнијим земљама, како је и предвиђено споразумом.

Првобитни договор постигнут у јулу помогао је да се ублажи глобална криза са храном након што је дозвољен извоз хране и ђубрива из неколико црноморских лука Украјине.

image