Свет

Орбан: Европа ископала рупу за Русију у коју је сама упала

Западне земље које су подстицале на рат мораће да плате обнову Украјине, указао мађарски премијер
Орбан: Европа ископала рупу за Русију у коју је сама упалаwww.globallookpress.com © © Britta Pedersen

Премијер Мађарске Виктор Орбан изјавио је да је Европска унија увођењем санкција Русији хтела да оконча рат и казни РФ, али да је све пошло наопако.

У интервјуу за мађарски државни радио рекао је да је Европа смислила да ископа рупу за Русију, али да је сама у њу упала.

Према његовим речима, Унија сада поручује да се настави с копањем, док Мађари кажу "хајде да се извучемо из тога".

Мађарска покушава да поништи последице европских лоших одлука, у чему обично и успева, али пошто је на истом тржишту као и све европске земље, Мађарска ипак трпи.

"Због тога смо против санкција", изјавио је мађарски премијер.

Орбан је констатовао да су на последњем самиту ЕУ порасле тензије између држава чланица, али да су захтеви за мирним решењем украјинске кризе све гласнији.

Зато ће Европска унија неминовно све чешће позивати на прекид војног сукоба у Украјини и дијалог између сукобљених страна.

"Здрав разум мора да победи и једино се кроз договор може доћи до дугорочног решења између Украјине и Русије", рекао је Орбан.

Такође, мађарски премијер је истакао да ће западне земље које су подстицале рат морати да плате обнову Украјине и да ће то бити незамисливо велике суме.

Орбан је закључио да је Украјина и пре сукоба с Русијом једва финансијски преживљавала, па ће логично након завршетка рата тек уследити озбиљни економски проблеми.

image