Русија

Градоначелник руског града поднео оставку да би отишао на фронт

Неколико руских званичника добровољно се јавило да се бори у Украјини откако је та земља покренула делимичну мобилизацију у септембру
Градоначелник руског града поднео оставку да би отишао на фронтwww.globallookpress.com © Petrov Sergey/news.ru via globallookpress.com

Градоначелник руског града Чита Александар Сапожников најавио је оставку и поручио да намерава да се пријави за одлазак у Украјину као добровољац.

"Као падобранац са борбеним искуством и грађанин Русије, не могу да останем подаље од важне борбе коју наша домовина води за своју будућност", написао је Сапожников у објави на друштвеним мрежама.

Сапожников је на позицији градоначелника Чите, која се налази око 350 километара југоисточно од Бајкалског језера, од новембра 2019. године. Гласине о оставци у медијима су се појавиле још прошле недеље.

Служио је у ваздушно-десантним трупама као војни обвезник у периоду између 1994. и 1996. године. За то време учествовао је у сукобу на Северном Кавказу где је и рањен. Наставио је војну службу као официр, али је дао оставку 2009. због здравствених проблема. Такође је био на разним јавним функцијама од 2014. године.

Неколико руских званичника добровољно се јавило да се бори у Украјини откако је та земља покренула делимичну мобилизацију у септембру. Бивши градоначелник Краснодара и посланик Државне думе Јевгениј Первишев, пријавио се крајем октобра. Као и Сапожников, Первишев је служио као војни обвезник деведесетих година прошлог века и борио се у Чеченији.

Бивши шеф руске свемирске агенције Роскосмос Дмитриј Рогозин постао је најистакнутија јавна личност која се придружила војсци од почетка сукоба у Украјини. Он сада води добровољачку јединицу под називом "Царски вукови" у Донбасу, пружајући војну и техничку помоћ трупама.

image
VV inauguration
banner