Србија и Балкан

РТ Балкан на северу КиМ: После Куртијеве одлуке напетост нешто мања

Пошто је на захтев амбасадора САД на Косову одложено на 48 сати кажњавање грађана на северу Косова који до јутрос нису пререгистровали своја возила са КМ на РКС таблице, напетост је мало спласнула
РТ Балкан на северу КиМ: После Куртијеве одлуке напетост нешто мања

На захтев амбасадора САД на Косову Џефрија Ховенијера, премијер Косова Аљбин Курти одложио је на 48 сати кажњавање грађана на северу Косова који до јутрос нису пререгистровали своја возила са КМ на РКС таблице!

Према овој вести, која је из Приштине емитована ноћас око два сата, кажњавање Срба због таблица на возилима неће почети јутрос од осам сати, како је то у понедељак увече најављено из косовског министарства унутрашњих послова, него, ако договора не буде, у четвртак од осам ујутру!

Курти је ноћас око два сата на Твитеру захвалио америчком амбасадору на "његовој посвећености".

"Прихватам његов захтев за одгоду за 48 сати почетка мере због нелегалних регистарских ознака КМ (и других). Сретан сам што ћу радити са САД и ЕУ на проналажењу решења у наредна два дана", написао је још Курти на Твитеру.

Само неколико сати раније Курти је у Бриселу изјавио да је захтев ЕУ за одлагање мере кажњавања неприхватљив, косовска председница Вјоса Османи рекла је пак да се Борељ у Бриселу "приклонио агресору", док је министарка спољних послова привремених институција на Косову Доника Гервала Шварц додала да "нема уступака хулиганима и криминалцима".

Ноћ је на северу Косова и Метохије протекла мирно, није било инцидената, али мало ко је овде мирно спавао, очекујући шта би нови дан могао да донесе.

И јутро је овде мирно, запослени људи полазе на посао, деца у школу, тензије су спласнуле, али минимално. Велика забринутост је остала. Нико овде није сигуран шта ће донети два наредна дана, за колико је Курти одложио почетак изрицања казни, и чека ли север Косова већ у ноћи између среде и четвртка, у четвртак ујутру ново заоштравање, нове претње и нова велика криза.

И јутрос италијански карабинијери дежурају на главном мосту на Ибру, а током ноћи патроле ЕУЛЕКС-а биле су на главној улици у Северној Митровици.

Овде је синоћ с великом пажњом пропраћено обраћање председника Србије Александра Вучића по повратку из Брисела, и посебно део нове информације око покрета косовских специјалаца на северу Косова, тј. процена да је ситуација на терену на ивици сукоба.

Политички представници Срба са севера Косова ноћ су, како је у понедељак увече најављено, провели у Београду и јутрос се очекују детаљи око даљих корака.

Из Српске листе још почетком новембра саопштено је да ће прва казна изречена на северу КиМ због регистарских ознака "бити разлог за оштар одговор плану Куртија да се Срби обесправе, да им се отима имовина и онемогући право на слободу кретања".

image