Свет

Врховни суд САД одобрио објаву Трампових пореских пријава

Одбор за буџет и пореска питања Представничког дома, чију већину чине демократе, захтева увид у Трампове пореске пријаве од 2019. године
Врховни суд САД одобрио објаву Трампових пореских пријаваGetty © Justin Sullivan

Врховни суд САД одобрио је данас објављивање пореских пријава бившег америчког председника Доналда Трампа пред Одбором за буџет и пореска питања Представничког дома, у коме већину имају демократе.

Одбор за буџет и пореска питања Представничког дома и његов председник, демократа Ричард Нил из Масачусетса, први пут су затражили Трампова пореска документа 2019, у оквиру истраге о томе да ли се бивши председник повиновао пореским законима и програму ревизије америчке Пореске службе (ИРС).

Нижи судови су претходно закључили да конгресни одбор има широка овлашћења да добије увид у Трампова пореска документа и одбацили Трампове тврдње да је реч о прекорачењу конгресних дужности, преноси Ројтерс.

Трамп је раније те закључке оценио као политички мотивисану одлуку.

Данашња одлука Врховног суда одбацује претходу одлуку председавајућег судије тог тела Џона Робертса од 1. новембра да привремено заустави предају Трампових пореских пријава одбору америчког Конгреса.

Према федералном закону САД, пореске пријаве су поверљиве према савезном закону. Међутим, изузеци за тај закон постоје, као у случају када председних Одбора затражи увид у њих.

Незванични захтеви да Трамп обелодани своје пореске пријаве први пут су се појавили још током његове председничке кампање 2016. године, будући да председнички кандидати обично јавно објављују такве документе, што Трамп није учинио.

image
VV inauguration
banner