Свет

Кулеба: Запад нема правa да буде "уморан" од подржавања Украјине

Украјински министар спољних послова осудио је одуговлачење Запада при увођењу најновијег пакета санкција Русији, и додао да западне земље немају "ни морално, ни политичко право" да се осећају "уморно"
Кулеба: Запад нема правa да буде "уморан" од подржавања Украјине© Foto Tanjug/AP Photo/Vincent Than

ЕУ мора да престане са одуговлачењем при увођењу најновијег пакета санкција Русије и снажно притисне руску ракетну индустрију, изјавио је у уторак министар спољних послова Украјине Дмитриј Кулеба.

"Тек сад чујемо да се спрема озбиљнији рад на припреми деветог пакета санкција. Таква ситуација је потпуно неприхватљива", изјавио је Кулеба.

Украјински министар спољних послова такође је позвао своје европске партнере да "престану са сумњом, односно, како је сад модерно рећи, 'умором' и да брзо заврше рад на новом пакету санкција".

"Ако Украјинци нису уморни, тим пре остатак Европе нема ни морално, ни политичко право да буде уморно", нагласио је Кулеба.

Кулеба је нагласио да се Европа треба усредсредити на санкције које отежавају Русији да производи ракете. 

Руске ракете гађају украјинсу инфраструктуру, укључујући ту и електране, од 10. октобра, након што је Москва оптужила Кијев за нападе на руску инфраструктуру, и напад на стратешки важан Кримски мост.

"Политико" је у уторак објавио да ЕУ није званично започела рад на деветом пакету санкција Русији. Међутим, два извора изјавила су за тај медиј да ће се нове мере можда усредсредити на руске појединце за које се сматра да су у вези са сукобом у Украјини.

Санкције које је Запад уводио Русији од почетка војне операције у Украјини подразумевале су замрзавање скоро половине резерви злата и девиза Москве, што је портпарол Кремља Дмитриј Песков назвао "крађом".

Секретар руског Савета за националну безбедност Николај Патрушев изјавио је прошле недеље да САД, које су подржале санкције, настоје да ослабе и униште Русију и да користе Украјину као "ударног овна" да би постигле тај циљ.

image