Свет

Амбасадор Швајцарске у Кијеву: Нисмо неутрални, подржавамо Украјину

Клод Вајлд рекао је да Украјина ради легално, а Русија незаконито и нелегитимно и објаснио да се неутралност Швајцарске одликује забраном снабдевања оружја, као и уласка у војне савезе
Амбасадор Швајцарске у Кијеву: Нисмо неутрални, подржавамо Украјинуwww.globallookpress.com © Moritz Wolf

Амбасадор Швајцарске у Кијеву Клод Вајлд рекао је да та земља није неутрална и да подржава Украјину, преносе "РИА Новости".

"Швајцарска није неутрална са становишта дешавања у Украјини и недвосмислено подржава став Кијева", рекао је швајцарски амбасадор.

Он је додао да оно што "Украјина ради је легално, а Русија незаконито и нелегитимно, тако да они врло јасно стоје иза става Украјине" и објаснио да се "неутралност Швајцарске одликује забраном снабдевања оружја, као и уласка у војне савезе".

"Морамо да видимо колико су ауторитативни гласови који позивају на преговоре и коју цену би Украјина морала да плати ако би ушла у њих. Данас је Русија та која позива на преговоре, а не Украјина", нагласио је дипломата.

Раније је швајцарски дипломата изјавио да људи у Украјини не разумеју швајцарски концепт неутралности и додао да Украјинцима константно мора да се објашњава позиција званичног Берна и став о неутралности.

Он је посебно указао на украјинске блогере који су "екстремни критичари" швајцарске политике.

Према мишљењу Вајлда, најбољи одговор на то је рад на терену.

"Што је наша хуманитарна помоћ ефикаснија, то ће нас боље разумети", истакао је дипломата.

У међувремену, Швајцарска је најавила да ће Кијеву послати нови пакет новчане помоћи у вредности од 100 милиона долара, а усвојила је и седми пакет санкција ЕУ против Русије, укључујући ембарго на злато. Власти су такође одлучиле да замрзну имовину Сбербанке.

Алпска земља недавно се нашла под жестоким притиском након што је забранила Немачкој да Украјини испоручи муницију швајцарске производње за оклопна возила за противваздушну одбрану.

Раније је председник Швајцарске Игњацио Касис изјавио је да та земља неће испоручивати оружје Украјини, нити на било који други начин директно или индиректно учествовати у оружаним сукобима, преносе "РИА Новости".

"Ни током Првог светског рата, па чак ни током Другог нисмо извозили оружје. Нећемо извозити оружје, нећемо директно или индиректно учествовати у војном сукобу, ни у погледу наоружања, нити наше војске, било у Украјини или Русији, или било где другде у свету", рекао је председник на маргинама Париског мировног форума, који је одржан у Паризу 11. и 12. новембра.

На питање да ли је Швајцарска под притиском својих европских партнера након одбијања да испоручи оружје, председник је рекао да "притисак увек постоји".

Раније је заменик директора Одељења за информисање и штампу Министарства спољних послова Русије Иван Нечајев изјавио да је Швајцарска изгубила неутрални статус, док је стални представник Руске Федерације при УН у Женеви Генадиј Гатилов рекао да је став Швајцарске о Украјини негативно утицао на међународну улогу Женеве.

"Швајцарска је од почетка руске специјалне операције у Украјини заправо напустила свој статус неутралне земље како би стала на страну Кијева и његових спонзора из НАТО-а", рекао је Гатилов.

Према Гатилову, швајцарски председник Игнацио Касис, који је недавно отпутовао у Кијев, показао је подршку кијевском режиму. Истовремено, стални представник је изразио наду да ће Швајцарска променити став, назвавши "позитивним знаком" одбијање те земље да извози муницију која би на крају завршила у Украјини.

image