Свет

Шолцове ратне прогнозе: Спремите се за ескалацију сукоба у Украјини

Олаф Шолц истакао је да Немачка неће са Кином поновити грешке које је правила са Русијом, истичући да је циљ Немачке да диверзификује своју трговину
Шолцове ратне прогнозе: Спремите се за ескалацију сукоба у УкрајиниNone © Tanjug/Kay Nietfeld/dpa via AP

Немачки канцелар Олаф Шолц рекао је да би Немачка требало да буде спремна на ескалацију сукоба у Украјини.

"Узимајући у обзир развој дешавања на бојишту и растуће руске неуспехе, морамо да будемо спремни на заоштравање сукоба. Оно би могло да обухвати разарање инфраструктуре", изјавио је Шолц на конференцији у Берлину коју је организовао "Зидојче цајтунг".

Како је пренео овај немачки медиј, Шолц је навео да је његово недавно путовање у Кину било вредно труда јер је резултирало тиме да две земље заједно осуде могућност употребе нуклеарног наоружања.

Шолц је истакао да Немачка неће са Кином поновити грешке које је правила са Русијом.

"Грешка зависности као са Русијом неће бити поновљена", рекао је Шолц мислећи на вишедеценијско ослањање Немачке на енергенте из Русије.

"Русија ризикује да пређе границу"

Док је Шолц током званичне посете Пекингу упозорио да "Русија ризикује да пређе границу" јер наводно прети употребом нуклеарног оружја, што је Москва више пута демантовала, кинески председник Си Ђинпинг суздржао се од "осуде Русије и захтева да Русија повуче трупе из Украјине" и задржао се на осуди употребе нуклеарног наоружања.

И Москва је упозорила на могућност употребе нуклеарног оружја у Украјини и потпуну неприхватљивост таквог чина, а Кијев је оптужила да се спрема да направи "прљаву бомбу", која додуше не спада у нуклеарно оружје, али би могла да испровоцира његову употребу.  

На берлинској конференцији, Шолц је навео и да је повећање војног буџета Немачке за 100 милијарди евра било резултат "научене лекције" како би се изградиле немачке одбрамбене залихе, пренео је Ројтерс.

Недуго пошто је Москва покренула у Украјини своју специјалну војну операцију, немачки канцелар најавио је да ће буџет Бундесвера бити значајно повећан, као и да ће Немачка издвајати најмање два одсто БДП-а од ове године за војне потребе. Са таквим издвајањима, према неким проценама, Немачка ће имати трећи највећи војни буџет на свету, после Сједињених Америчких Држава и Кине.

Уз то, у Немачкој, у Штутгарту, се налази мултинационални ЕУКОМ центар који координира донације и испоруку наоружања Украјини, а воде га припадници америчких снага заједно са мултинационалним тимом који се смењује у центру, а који чине њихове земље савезнице. У овој земљи биће и један од два центара за обуку око 15.000 украјинских војника, колико је планирано у још једном "савезничком пројекту", овог пута између земаља ЕУ.

"Наде Немаца да неће учествовати у рату су неосноване", рекао је на истој конференцији у Берлину Владимир Кличко, брат украјинског градоначелника Виталија.

Увучени су у њега јер испаштају због високих цена енергената, раста трошкова живота, великог прилива избеглица, сматра Кличко.

Он је навео да страхује од новог руског напада на Кијев, најкасније до пролећа и изјавио да очекују "руски напад са територије Белорусије". Називајући метафорично сукоб "трећим светским ратом", Кличко је позвао Немачку да настави да шаље оружје и опрему Украјини, нарочито истичући значај противваздушног система "Ирис-Т".

 

image