Србија и Балкан

Курти диже тензију: Не жели дијалог већ признање, а има и рок

Премијер привремених приштинских институција одбија разговоре о таблицама као и о било чему што се не тиче признавања самопроглашеног Косова од стране Србије
Курти диже тензију: Не жели дијалог већ признање, а има и рокwww.globallookpress.com © Panoramic/Keystone Press Agency

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти изјавио је да откуцава сат за примену одлуке о регистарским таблицама, али да он није отишао у Брисел због таблица, већ да започне разговоре о предлогу коначног споразума - признања самопроглашеног Косова, преноси "Коха".

"Сада откуцавају сати, то је истина. Али, до последњег минута није у реду да говорим о томе шта ће се десити када истекне овај рок, јер сада морамо да се фокусирамо на крајње напоре како бисмо постигли споразум, пре него истекне 48 сати", казао је Курти на данашњој конференцији за медије.

Курти је нагласио да у Брисел није отишао да би разговарао о таблицама, већ о коначном споразуму о нормализацији односа са узајамним признањем. Окривио је Бореља рекавши да је он променио ток разговора.

"Када су ми послали позивницу из Брисела да одем на састанак са председником Србије, главни разлог зашто сам отишао нису биле таблице. Отишао сам да започнемо разговоре о предлогу коначног споразума, јер сам зато премијер. Премијери не иду у Брисел с тим да су им таблице приоритет. Велики циљ је скинут са дневног реда састанка, потреба за европским предлогом је нестала са стола, прилагођавајући се циљу Србије, чији председник је дошао у Брисел не због предлога ЕУ, већ због регистарских таблица", казао је Курти.

По његовим речима преговори између Београда и Приштине требало би да се окончају најкасније до марта 2023. године.

"У позиву из Брисела који је на крају требало да буде јавно објављен, постоји пасус где се каже да се разговори завршавају у марту 2023. Ја сам на то отишао. По први пут имамо рок. А знате ли шта сам тамо затражио? Нека то буде фебруар 2023. Рекао сам зашто март, зашто не фебруар? Што пре то боље. Не – рекли су – није фебруар, март. Ја сам казао фебруар, они су рекли март. Остављамо март. На крају сам пристао, они су све то напустили", рекао је Курти.

image