Србија и Балкан

Курти: Борељ стао на страну Србије, тражио гаранције за формирање Заједнице српских општина

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти рекао да је у Бриселу шеф европске дипломатије инсистирао на договору о суспензији изрицања новчаних казни возачима са српским регистарским таблицама, што, каже он, одговара Србији
Курти: Борељ стао на страну Србије, тражио гаранције за формирање Заједнице српских општинаwww.globallookpress.com © Dimitrios Karvountzis/Keystone Press Agency

Премијер тзв. Косова Аљбин Курти рекао је данас да је шеф европске дипломатије Жозеп Борељ поставио предуслов да се обустави одлука о пререгистрацији и тражио гаранцију за формирање Заједнице српских општина, преноси "Косово онлајн" писање "Репортерија".

Kурти је на данашњој седници "владе Косова" истакао да су "Kосово" и Србија у Брисел позвани да разговарају "хитно о предлогу ЕУ који подржавају Немачка и Француска за нормализацију односа".

Он је рекао да је у последњим тренуцима од европског посредника у дијалогу Мирослава Лајчака добио коначан предлог текста који би укључивао предлог ЕУ и који, како тврди, српски председник Александар Вучић није прихватио.

"Нисам ни полицајац, ни командир станице, ни цариник да се бавим било каквим техничким питањима која произлазе из разговора. Залажем се за коначни међународни и правно обавезујући споразум за пуну нормализацију односа са централним признањем. То би требало да буде циљ", рекао је Курти.

"Аутори предлога ЕУ одустали су од свог предлога, па је састанак завршен. Kао и на састанку 18. августа, и на овом састанку сам последњи напустио зграду ЕУ јер увек постоји могућност последњег покушаја. И морам да вам кажем да је то био и последњи покушај. Изасланик Лајчак је дошао код нас и покушао последњи пут да напише текст који би укључивао и предлог ЕУ, али нас је тада обавестио да га Вучић не прихвата, а Борељ је већ био на конференцији за новинаре", додао је.

Kурти је нагласио да је Борељ, супротно принципу који је сам предложио, инсистирао на договору само за суспензију изрицања казни, што према његовим речима, одговара Србији.

"Позив високог представника Бореља био је пропраћен текстом од четири параграфа који је требало да буде објављен као изјава. У првом пасусу је био позив да се хитно фокусира на предлог ЕУ који подржавају Немачка и Француска за нормализацију односа", реко је Kурти.

Према његовим речима, у питању регистарских таблица договорено је да "Kосово" суспендује другу фазу одлуке, а да Србија престане са издавањем таблица са КМ ознакама.

"У другом параграфу је било издавање регистарских таблица заједно са гаранцијама за ЗСО. Током осам сати одржали смо шест састанака, три билатерална и три трилатерална. Предуслов за регистарске таблице односио се само на обуставу деловања 'владе Kосова', а не на забрану издавања регистарских таблица од стране Србије у првобитној верзији", рекаоје Курти.

"Договорили смо се да, да бисмо дали простор за разговоре о предлогу ЕУ, дамо простор и за суспензију друге фазе одлуке о регистарским таблицама, али наравно када Србија престане да региструје аутомобиле са нелегалним таблицама. Овај предлог је прихваћен и сматрам да је то важан успех састанка", додао је.

Он је нагласио да је српска заједница на Kосову заштићена Уставом Kосова.

"Српска заједница на Kосову је најзаштићенија и најпривилегованија заједница у уставу 'Kосова' и то је резултат свеобухватног Ахтисаријевог споразума. Права мањина у уставу 'Kосова' нема ни у Србији, ни у многим другим земљама света. После састанка у Бриселу, који је трајао укупно осам сати, Борељ је, нажалост, променио премису расправе", рекао је он.

Истакао је да је прихватио предлог високог представника ЕУ да се започну преговори о европском предлогу пре марта 2023.године и додао да је тзв. Kосово већ истакло да је француско-немачки предлог, односно европски, добра основа за дискусију.

Борељ је после састанка Куртија и Вучића у Бриселу оптужио Приштину за неуспех преговора и рекао да је Вучић прихватио предлоге ЕУ, док премијер привремених приштинских институција Курти није.

Ситуација на КиМ после пропалих преговора се усијала, да би после одлуке Приштине да на 48 сати суспендује новчано кажњавање возача са српским таблицама, мало смирила. Рок истиче у четвртак у 8 сати ујутру.

У центру Северне Митровице, код споменика кнезу Лазару, данас у 15 сати биће одржан велики протестни скуп жена и мајки са севера Косова и Метохије. Председник Српске листе Горан Ракић, најављујући јуче овај скуп, рекао је да је он одговор Срба на "угњетавање и зулум који свакодневно трпе од стране власти у Приштини".

Главни преговарачи Београда и Приштине, Петар Петковић и Бесник Бисљими, састаће се данас у Бриселу са специјалним представником Европске уније за дијалог Мирославом Лајчаком, два дана пошто је пропао покушај да се постигне договор у преговорима Бореља и Лајчака са председником Србије Александром Вучићем и Куртијем.

image