Србија и Балкан

"Новости": Курти има план како да промени устав тзв. Косова

За измене устава потребно је да гласа најмање две трећине посланика, укључујући и две трећине српских посланика
"Новости": Курти има план како да промени устав тзв. Косоваwww.globallookpress.com © Keystone Press Agency/Andreas Gora

Премијер привремених институција у Приштини Аљбин Курти покушава да промени устав "Косова" како би фомирао војску лажне државе, одузео право Србима на заступљеност у приштинском парламенту, али и да би специјалне јединице стационирао на север покрајине, пишу "Вечерње новости".

"Ова замка се крије иза његове намере да, након што се из косовског парламента повукло 10 посланика Српске листе у знак протеста због терора Приштине, у скупштинске клупе уведе 'подобне' Србе који би у будућности гласали за све што им Курти сервира", наводи лист.

За измене устава тзв. Косова потребно је да гласа најмање две трећине посланика, укључујући и две трећине оних који имају резервисана места као припадници мањинских заједница, што значи да без гласова српских посланика, Курти не може садашње "Косовске безбедносне снаге" да легализује као војску.

Гласови српских посланика кључни су и за доношење закона који се тичу употребе службеној језика, образовања и локалне самоуправе.

"Зато Курти после повлачења представника српског народа из приштинских институција очајнички покушава да посланике Српске листе замени својим Србима који би подржали све даље кораке ка заокруживању нелегалне независности Косова", истиче лист и додаје да су управо због тога посланици Српске листе технички верификовали мандата у скупштини, "што не значи њихово враћање у институције, већ само српечавање да у клупе седну они који би гласали како Курти диригује".

Премијер привремених институција због тога жури са одржавањем ванредних избора у четири српске општине на северу које је председница Вљоса Османи расписала за 18. децембар.

Српска листа ће те изборе бојкотовати, али "Новости" указују да то неће бити случај са свим српским странкама јер је Партија косовских Срба јуче најавила да ће на њима ипак учествовати, као и да ће њихов лидер Александар Јаблановић бити кандидат за градоначелника Лепосавића.

image