Свет

Пољска поставља ракете "Патриот" из Немачке у близини границе са Украјином

Осим система "Патриот", Немачка је понудила Пољској и своје борбене авионе, који би помогли у патролирању ваздушним простором изнад Пољске
Пољска поставља ракете "Патриот" из Немачке у близини границе са Украјиномwww.globallookpress.com © Hassani Ribera

Пољска је прихватила понуду Немачке да ојача своју противваздушну одбрану системом "Патриот", а пољске власти планирају да систем распореде на граници са Украјином, изјавио је данас пољски министар одбране Мариуш Блашчак.

"Са задовољством сам прихватио понуду немачког министра одбране да у нашој земљи постави систем ’Патриот’. Предложићу да систем буде распоређен на граници са Украјином", објавио је пољски министар одбране на Твитеру, преноси Ројтерс.

Осим система "Патриот" америчке производње, Немачка је понудила Пољској и своје борбене авионе, како би помогли у патролирању ваздушним простором изнад Пољске. Понуда Немачке је уследила након пада ракете прошле недеље на пољско село Пшеводов у близини границе са Украјином.

Иако је веома брзо утврђено да су ракету која је пала на Пољску испалиле украјинске снаге, западни политичари су хорски запевали да је за ову несрећу свакако крива Русија, без обзира на ситуацију на терену. 

Први се огласио немачки канцелар Олаф Шолц који је навео да је небитно чија је ракета и да је Русија свакако крива јер је напала Украјину. Идентичан став изнела је и италијанска премијерка Ђорђа Мелони, додавши да Русија мора да сноси пуну одговорност.

Москву је оптужио и генерални секретар НАТО-а. Јенс Столтенберг наводећи да је украјинска ракета противваздушне одбране "испаљена у циљу одбране украјинске територије од руских напада крстарећим ракетама".

image