Свет

Сунак: Велика Британија мора да прави дугорочне планове, као Русија и Кина

Британски премијер жели боље односе са Европом и индо-пацифичким земљама
Сунак: Велика Британија мора да прави дугорочне планове, као Русија и КинаNone © Tanjug/Leon Neal/Pool Photo via AP, File

Британски премијер Риши Сунак сматра да његова држава мора своју спољну политику да планира на дужи рок, како би могла да одговори на стратегије држава попут Русије и Кине, сматра "Блумберг".

"Наши противници планирају дугорочно", изјавиће Сунак у свом обраћању у понедељак увече, саопштено је из његовог кабинета. "У тренутку када се суочавамо са изазовима, краткорочно и превише позитивно размишљање није довољно. Морамо да направимо промену у нашем приступу".

Сунак је током својих првих недеља на челу британске владе наишао на критике због свог неискуства у спољној политици. За разлику од својих претходника, Бориса Џонсона и Лиз Трас, који су пре ступања на премијерску функцију били министри спољних послова, Сунак долази из света бизниса, а за време Џонсоновог мандата обављао је функцију министра финансија.

Британски премијер је претходних недеља имао прилике да се састане са светским лидерима на климатском Самиту КОП27 у Египту, као и на Самиту Г20 у Индонезији. Он је током свог боравка у Египту покушао да се састане са кинеским председником Си Ђинпингом, али до тога на крају није дошло због разлика у распореду двојице лидера.

Сунак на удару критика због става о Кини

Сунака у Британији многи критикују да је "исувише мекан" према Кини, између осталог, и зато што је одустао од идеје своје претходнице да ту државу назове "претњом" по Британију. Још један показатељ његових спољнополитичких планова биће нови извештај о безбедности, одбрани и спољној политици, који би његов саветник за спољну политику Џон Бју требало да објави ове недеље.

У свом обраћању, Сунак ће се заложити за спољну политику засновану на економској стабилности у границама Уједињеног краљевства, у тренутку када дебате о потрошњи на одбрану у Британији постају све гласније.

Он ће нагласити и значај поправљања односа са Европом, који су, као последица брегзита, последњих година значајно погоршани, али и са земљама у Индо-пацифику, наводе у његовом кабинету.

image