Свет

Фон дер Лајен: Украјина изгубила 100.000 војника, штета 600 милијарди евра

Урсула Фон дер Лајен предложила стварање међународног суда против Русије
Фон дер Лајен: Украјина изгубила 100.000 војника, штета 600 милијарди евраwww.globallookpress.com © Marek Majewski

"Блокирали смо 300 милијарди евра резерви руске Централне банке и замрзли 19 милијарди евра у власништву руских олигарха", рекла је председница ЕК Урсула фон дер Лајен, преносе "РИА Новости".

Фон дер Лајен сматра да би ЕУ и њени партнери могли краткорочно да управљају тим средствима и да их "инвестирају" у Украјину како би надокнадили штету насталу током специјалне војне операције.

"Радићемо на постизању међународног споразума с нашим партнерима како бисмо ово омогућили. Заједно можемо да нађемо легалне начине да то остваримо", навела је она.

Према њеним речима, од почетка специјалне војне операције у фебруару, погинуло је преко 100.000 украјинских војника и више од 20.000 цивила.

Европска комисија је такође подигла процену штете коју је Украјина претрпела током војног сукоба, са 385 милијарди евра на 600 милијарди евра.

"Штета коју је претрпела Украјина процењује се на 600 милијарди евра", рекла је фон дер Лајен.

Фон дер Лајен је позвала на повлачење свих руских државних и приватних замрзнутих средстава за плаћања Украјини.

Како би легализовала повлачење средстава, Европска комисија је предложила стварање међународног суда у којем би се судило искључиво Русији, за шта Брисел намерава да "прибави подршку УН".

Европска комисија је проценила штету у септембру на 326 милијарди евра, а крајем октобра на 385 милијарди евра.

Раније су украјинске власти, Европска комисија и Светска банка процениле да је за обнову Украјине на 349 милијарди долара.

Истовремено, средином новембра украјински министар финансија Сергеј Марченко рекао је да се "штета на инфраструктури може проценити на 100 милијарди долара".

image