Економија

Фон дер Лајен: ЕУ следеће године предстоји борба за гас

Залихе гаса би могле да се смање следеће године, упозорава председница Европске комисије, најављујући могући пад од приближно четвртине укупног капацитета ЕУ за складиштење
Фон дер Лајен: ЕУ следеће године предстоји борба за гасwww.globallookpress.com © © Tomislav Georgiev

Европска унија ће се следећег лета борити да напуни своје резервоаре за складиштење гаса, упозорила је председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен, најављујући нове мере за повећање снабдевања обновљивом енергијом. 

Обраћајући се Европском парламенту, Фон дер Лајенова је најавила планове за убрзање издавања дозвола за пројекте обновљивих извора енергије, преноси Ројтерс, додајући да ће ЕУ ове године располагати са још 50 гигавата енергије из обновљивих извора и да би "могла учинити више 2023. године."

Фон дер Лајенова је, такође, рекла да су земље ЕУ повећале увоз течног гаса и смањиле укупну потрошњу гаса, како би се избориле са енергетском кризом коју су изазвале санкције против Русије због избијања конфликта у Украјини.

Нове одлуке Европске комисије

Међутим, она је упозорила да ЕУ прети опасност од недостатка 30 милијарди кубних метара гаса, што представља приближно четвртину укупног капацитета ЕУ за складиштење гаса.

Фон дер Лајенова је, такође, рекла да је Европска комисија одлучила да дозволи већу државну помоћ компанијама које се боре са енергетском кризом, као и да је Комисија припремила пројекат за помоћ у финансирању транзиције ЕУ од ослањања на руска фосилна горива.

Урсула фон дер Лајен није овом приликом поменула предлог ограничења цене гаса који подржава већина земаља ЕУ, а којем се противи Немачка, највећа европска економија, као и Холандија и сама Европска комисија.

Европска комисија је раније предложила такозвани механизам за корекцију тржишта, за који је је један дипломата ЕУ изјавио Ројтерсу да ће "само ограничити скокове цена, али да их неће спречити."

Цене гаса достигле су рекордних 240 евра по мегават-сату прошлог августа, у поређењу са 15-20 евра по мегават-сату пре пандемије ковида 19. Тренутно су цене гаса у паду, јер неуобичајено топло време смањује потражњу, помажући ЕУ да напуни своја складишта гаса на око 95 одсто.

image
VV inauguration
banner