Свет

Ројтерс: Шта ће донети сусрет Мохамеда бин Салмана и Си Ђинпинга

Састанак саудијског принца и кинеског председника у Ријаду одржаће се у тренутку све затегнутијих саудијско-америчких односа
Ројтерс: Шта ће донети сусрет Мохамеда бин Салмана и Си Ђинпингаwww.globallookpress.com © © Eurokinissi

Принц-престолонаследник и премијер Саудијске Арабије Мохамед бин Салман угостиће кинеског председника Си Ђинпинга ове недеље на кинеско-арапском самиту у Ријаду, где ће се окупити блискоисточни и северноафрички лидери, преноси Ројтерс.

Очекује се да ће на самиту кинеска делегација потписати десетине споразума са Саудијском Арабијом и другим арапским државама који се односе на енергетику, безбедност и инвестиције.

Сусрет ће се одржати у тренутку затегнутих саудијско-америчких односа, а у вези с производњом нафте, односно одупирањем притиску Вашингтона да допринесу изолацији Русије, као и све већим кинеским утицајем на Блиском истоку.

Бин Салманову иницијативу Ројтерс види као његову решеност да преузме лидерску позицију у арапском свету без обзира на жеље западних савезника.

У Ројтерсовој анализи се истиче да је Ријаду нужно да се економски трансформише имајући у виду да се западни свет све више окреће ка зеленој агенди а да његово богатство почива на налазиштима фосилног горива. Бин Салманов план економске диверзификације предвиђа покретање нових индустрија укључујући производњу аутомобила и оружја.

Краљевина улаже велика средства у нову инфраструктуру и мегапројекте на пољу туризма, али и иницијативе попут НЕОМ-а, вредне 500 милијарди долара, где ће кинеске грађевинске фирме заузети значајно место.

"У складу са својим стратешким прорачунима, Ријад мора да се прилагоди Пекингу, будући да му је сада незаобилазан економски партнер", изјавио је Ајхам Камел, шеф за Блиски исток и северну Африку у консултантској кући "Јуроејжа груп", али и додао да ће саудијско окретање ка Кини сигурно довести до још лошијих односа са САД.

Саудијска Арабија је иначе највећи кинески снабдевач нафтом, а више пута је спомињано да постоји могућност да Кина нафту плаћа у јуанима уместо америчким доларима.

Ријад купује кинеску војну опрему, а потписао је и уговор с кинеском компанијом не би ли производио војне дронове у краљевству.

Саудијски аналитичар Абдулазиз Сагер, из Заливског истраживачког центра у Ријаду, изјавио је за саудијску телевизију "Ашарк њуз" да арапске државе желе да кажу западним савезницима да имају алтернативе и да су њихови односи првенствено засновани на економским интересима.

image