Спорт

Пикси: Многи очекивали да вадимо очи једни другима, нема повлачења из репрезентације

Селектор Србије Драган Стојовић Пикси говорио је конференцији за медије након елиминације Србије са Мундијала у Катару
Пикси: Многи очекивали да вадимо очи једни другима, нема повлачења из репрезентације© FOTO TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ/ bg

Србија је Светско првенство у Катару завршила већ у групној фази.

"Орлови" су након три утакмице у групи Г освојили тек један бод, ремијем са Камеруном 3:3. Изабраници селектора Стојковића поражени су од Бразила са 2:0, као и од Швајцарске у одлучујућем сусрету (3:2).

"Као одговоран човек, а сматрам себе таквим, сазвао сам конференцију из два разлога. Први је поштовање према медијима, а други је поштење према јавности. Желим да објасним неке ствари. Да јавност чује из прве руке утиске после нашег учешћа на Мундијалу у Катару", почео је конференцију селектор.

"Желим да напоменем да сам тачно 20 месеци на месту селектора, за време којих сам од три постављена циља, два циља и обећања остварио. Трећи циљ није остварен. Да будем прецизнији – први циљ је био да у тешкој групи у квалификацијама завршимо на првом месту и одемо на Мундијал. Други циљ био је, после жреба за Лигу нација, рекли смо да нас интересује прво место и успели смо да то остваримо. Трећи циљ је био пролазак групне фазе на Светском првенству и то нисмо успели."

Осврнуо се и на промену у расположењу коју је осетио непосредно пред одлазак у Бахреин, због лоших вести које су се тицале здравственог стања репрезентативаца.

"На првенству, то нисам био ја. Али постоје објективни разлози за то, који су кренули  да ме брину од 14. новембра када смо се нашли овде, пре пута. Знајући здравствени билтен кључних играча, чије је стање било такво да, ако бисмо реално гледали, било је тешко очекивати да они уопште да играју, али би било и ненормално не водити их у Катар", рекао је Пикси.

"Тешко је било сакрити ту емоцију. Знао сам да нећу имати дух тима и спремност играча из квалификација. Зато сам био забринут и нисам деловао као некад."

Говорио сам да су спремни због странаца који читају

Јавни наступ био је другачији – селектор је константно истицао да ће повређени бити спремни.

"Изјаве да смо били спремни, изречене су због тога што странци читају."

"Надали смо се и хтели смо да сачувамо позитивну енергију, да не откривамо ситуацију. Надали смо се да ће до почетка шампионата ствари доћи на своје, али то је било немогуће. Знали смо да је у тешкој групи, Бразил апсолутни фаворит, да је екипа која представља другу димензију и знали смо да ће се између остале три екипе тражити друго место."

Легендарни српски фудбалер није бежао од одговорности.

"Постоје и наше грешке, реално гледам слику свога тима и игре. Нити летим када смо феноменални, нити се осећам пораженим када то нисмо. То кажем због другог меча, имали смо победу у џепу, успели смо да урадимо тешку ствар, да из минуса дођемо у позитивно стање, да ментално преокрећемо у своју корист. Зашто то нисмо искористили, то остаје за нама, за анализу како су се неке ствари одиграле у техничко-тактичко-одбрамбеном смислу."

"Било је размишљања да се поведу играчи који су ипак сто одсто српемни. Ипак, под неким уверавањима да ћемо покушати да будемо што спремнији, одлучили смо се за овај састав. Да напоменем да листу од 26 играча, нисмо правили по канцеларијама, по интересима. Направљена је трезвено, хладне главе, то су били играчи који су изнели терет квалификација. Видео сам да нико није имао ниједну примедбу, што се дешавало први пут у новијој историји нашег фудбала", додао је Стојковић.

Како каже, резултат који је ова генерација направила у претходних 20 месеци, биће јасан након много времена.

"У много ствари смо направили велики успех. Нисмо ни свесни тог успеха и тек ћемо о томе причати након 10 или више година. Сам пласман на највеће такмичење је велика ствар. За 20 месеци смо учинили феноменалне ствари. Можда смо и могли да прођемо групу, али ништа више од тога не бисмо урадили, нисмо имали снаге за то."

Нећу дозволити да се ово представља као катастрофа

"Јесмо изгубили, али нисмо поражени. Немамо разлог да осећамо срамоту, ово ће бити добро искуство из ког морамо извући поуке, да не понављамо грешке, већ да будемо бољи у томе. Спољни фактори, који су једва чекали да дође до неуспеха, су дочекали својих пет минута, да нападају, омаловажавају и да не користим још неке теже речи. То ипак неће пореметити једну здраву групу која се направила за ових 20 месеци. Нећемо дозволити да се уноси немир и да је све ово катастрофа и трагедија. То у спорту не постоји."

"Како смо достојанствено трпели похвале, тако морамо и критике. Показали смо да Србија може да игра добар, атрактивни фудбал, који народ хоће. Моји претходници су критиковани за дефанзиву, лош фудбал, декадентан. Ево сада имамо офанзиван и актрактиван и понашамо се најбоље што можемо. Нећу дозволити да се ово представља као катастрофа. Бићемо јачи него што смо били."

Иако је било много "кулоарских прича" о атмосфери у екипи, пољуљаним односима и незадовољству неких играча, Пикси је подвукао управо атмосферу и однос момака.

"Желим да честитам свим играчима на борбености, мотивацији, атмосфери. Многи су очекивали да се ми тучемо, да вадимо очи једни другима. То није тачно и то се никада неће десити. Ово што су моји момци показали, да играју под инјекцијама, то пожртвовање и ризиковање својих каријера, то мора да се поштује."

"Гинули су за дрес Србије. Изражавам задовољство и поштовање према мојим момцима. Чак и у тој ситуацији у којој смо били, имали смо шансу да прођемо групу. Могли смо да то урадимо и кажемо да смо то успели, али ништа са тим не бисмо могли. Ништа то не би променило, нисмо имали снаге за даље."

Били бисмо први у групи да се игра 60 минута

Посебно упечатљиво, у све три утакмице, били су падови у игри Србије у другом полувремену.

"Да се игра 60 минута, ми бисмо били први у групи. Оне се ипак играју 90+ минута. Нисмо могли толико да издржимо. Приметио сам то и код других селекција, да играчи нису на нивоу да одговоре изазову какво је Светско првенство. На примеру Белгије то видимо, која је изгледала као издувани балон."

"Наш проблем ипак није Белија, него ми. Сви играчи су дошли са такмичења, нису имали паузу. Очигледно је да смо полако падали што се тиче свежине у игри. Параметри показују другачије, истрчани километри су нам изнад сваког нивоа. Међутим, није било свежине, нисмо имали врсту припремљености за овакав изазов."

"Ово што су наше ударне игре урадиле, дале гол или два, није ништа наспрам онога што би урадиле да су биле сто посто здрави. Убеђен сам", изјавио је селектор.

"Након Мундијала, честитао сам сваком играчу и рекао им планове. Сви су се сложили и могу да вам потврдим да су сви били у истом  тону. Ово је прошло, било је пуно проблема, али сви смо у овоме целина. Нема повлачења из репрезентације, сви су мотивисани, пратићемо њихове форме и здравствено стање. Немамо 50 играча да нас боли глава од квалитета играча. Има довољно времена да се поведе рачуна о свим стварима."

Пикси се дотакао кључног меча са Швајцарском и изменама које није успео да спроведе, због шокантно примљеног другог гола.

"Успели смо оно што је најтеже у фудбалу: да из минуса одемо у плус, и успели смо да дођемо до вођства. Имали смо тотално другачији план. Да не улазим у тактику, али припремљена је била дупла измена за полувреме, нећу рећи која, али на том дефанзивном плану би наш тим другачије изгледао."

"Десио се последњи минут првог полувремена, наивно примамо гол и сви планови падају у воду. Отишли бисмо у далеко дефанзивнији систем, чекајући контру да постигнемо трећи гол. Могли бисте да видите дефанзивно оријентисану Србију, али шокантан други гол је променио тај план", закључио је Стојковић.

image