Русија

Виктор Бут: Запад не може да прихвати да Русија не зависи ни од кога

Руски бизнисмен сматра да је Холивуд одељење за пропаганду америчких власти
Виктор Бут: Запад не може да прихвати да Русија не зависи ни од когаGetty © Handout / Handout

Руски бизнисмен Виктор Бут, који је 15 година провео у америчком затвору, по повратку у своју земљу, изјавио је да је Запад шокиран јер Русија води независну политику. Нагласио је да су национални препород Русије и њена политичка независност били непријатно изненађење за Запад.

"Запад верује да нас нису докрајчили 1990. године, када је Совјетски Савез почео да се распада. А ово што сада покушавамо, знате, једноставно је, да живите а не да будете нико, да се влада и да се не зависи ни од кога, да будемо истински независна сила и да се развијамо на начин који наш народ бира. Ово је шокантна вест за њих", рекао је Бут посланику државне Думе Русије Марији Бутиној, а преноси РТ.

Поручио је да грађани западних земаља не осећају антипатију према Русима, као и да се у затвору није сусрео са русофобијом.

"У овом затвору који се налази у таквом, традиционално, 'црвеном појасу' Америке, таквој једноспратној Америци, како смо говорили, нисам се сусрео са русофобијом ни од стране особља ни од цимера у ћелији. У суштини, сви су имали неке симпатије према нашој земљи. Ако ништа нису знали, бар су нешто питали о Русији", додао је он.

Према његовим речима, Холивуд је данас одељење за пропаганду вашингтонског регионалног комитета".

Размена није знак слабости САД

Бут је рекао да је дошло до размене затвореника између Русије и САД јер су стране успеле да нађу заједнички језик.

"Не бих извлачио такве закључке, јер Американци увек имају сву политику на тако детињастом нивоу. У ствари, сигуран сам да ни наше руководство, ни они који доносе одлуке у нашој земљи, не размишљају на тај начин, да ли си слаб или не. Истинској моћи никада није потребна нека врста манифестације на тако јефтином нивоу. Мислим да пошто је договор постигнут, то значи да су пронађене неке додирне тачке које би могле да задовоље две стране. У супротном, до овог договора не би дошло", рекао је Бут. 

Раније је бивши амерички саветник за националну безбедност америчког председника Џон Болтон рекао да размена Грајнера за Бута значи капитулацију Америке.

Холивуд је одељење за пропаганду америчких власти

Руски бизнисмен сматра да би у Холивуду, овом "пропагандном одељењу Вашингтона", могли да сниме занимљивији филм о њему.

"Да су ме питали, некако бих дошао до занимљивије приче. Холивуд је, по мом мишљењу, данас одељење за пропаганду вашингтонског регионалног комитета", поручио је он.

Опште је прихваћено да је управо Бут, још као слободан човек, постао прототип протагонисте америчког филма "Господар рата", а 2007. године му је посвећена књига "Дилер смрти", који потврђује Бутов имиџ у САД као највећег светског трговца оружјем.

О плановима након повратка у Русију

Његова супруга Ала Бут рекла је данас да планира да са супругом заврши реновирање своје куће након што се он опорави.

"Нашој кући је потребна поправка, а ја већ дуги низ година ову поправку радим у фазама, у деловима и колико је потребно и могуће. Наравно, рекла сам Виктору то и телефоном. Када је  стигао кући први пут за скоро 15 година и када смо погледали около, чак смо мало причали и о поправци и одлучили да заједно то дефинитивно завршимо у потпуности", рекла је она и додала да су обоје срећни што је поново код куће и што су заједно.

Руски бизнисмен Виктор Бут, који је 15 година био у америчком затвору на одслужењу 25-годишње казне, размењен је за кошаркашицу Бритни Грајнер, која је осуђена у Русији због оптужби за шверц дроге.

Процедура је обављена на аеродрому у Абу Дабију.

"Руска Федерација већ дуже време преговара са Сједињеним Државама о ослобађању Бута. Вашингтон је категорички одбијао да води дијалог о укључивању Руса у шему размене", навело је Министарство спољних послова и додало да су дипломатски напори омогућили Москви да се договори са Вашингтоном о организовању размене.

"Руски држављанин је враћен у домовину", поручили су из министарства.

И Грајнер и Бут су помиловани пре размене, што значи да не постоје законски услови да наставе да служе своје казне код куће.

image