Русија

Рјабков: Размена затвореника била би позитиван сигнал за односе Русије и САД

Неће бити никаквог напретка у преговорима све док америчка администрација не одлучи да промени курс своје политике и почне да реагује на сигнале из Москве, поручују из руског Министарства спољних послова
Рјабков: Размена затвореника била би позитиван сигнал за односе Русије и САДwww.globallookpress.com © MFA Russia

Заменик шефа дипломатије Русије Сергеј Рјабков оценио је да би размена затвореника између Русије и САД била позитиван сигнал за билатералне односе, преноси ТАСС.

"Не водимо одговарајући дијалог, тако да нема промена у нашим односима. Ако би дошло до размене, несумњиво би послало позитиван сигнал да није све безнадежно у руско-америчким односима. Вероватно би и сада такав сигнал био прикладан, ако се може остварити", рекао је Рјабков.

Он је нагласио да је Вашингтон у овом случају злоупотребио дипломатске методе.

"У последње време Вашингтон је, како кажу, претерао са методама не тихе, већ мегафонске дипломатије, и то није помогло. Иако се, опет, поставља питање како ће релевантне структуре, које су прошле године на обе стране идентификоване као одговорне за ову област, успети да нађу заједнички интерес", додао је заменик министра спољних послова Руске Федерације.

Рјабков је додао да Москва није имала другог избора осим да одложи састанак о Споразуму о офанзивном наоружању у Каиру.

Рјабков је објаснио да је до овакве одлуке дошло из разлога што Кремљ није видео жељу Вашингтона да узме у обзир ствари које су за Москву приоритет, што је протумачено као неспремност Сједињених Америчких Држава да се заиста реше проблематична питања.

На састанцима који је требало да почну данас, а да се заврше у првој недељи децембра, како је претходно рекла представница Министарства спољних послова Русије Марија Захарова, САД и Русија требало је да дискутују о инспекцији ограничења у наоружању. У августу ове године Москва је званично забранила Вашингтону да настави са провером објеката на територији Русије из разлога што је Америка претходно то исто онемогућила Кремљу.

Управо је ово обнављање инспекције објеката наоружања у Русији приоритет за САД, нагласио је данас Рјабков, додајући да Москва, са друге стране, има другачије приоритете. Због тога, како каже, одлука о отказивању последњег заседања има политичку симболику.

"Ситуација се одвијала тако да нисмо имали другачији избор", рекао је. Америка није желела да одреагује на сигнале са наше стране.

"Суочили смо се са ситуацијом да наше америчке колеге не само да нису показале спремност да одреагују на наше сигнале и поведу рачуна о ономе што је за нас приоритет, већ су деловали потпуно супротно од онога што је захтевано. На ово је, наравно, нећу порицати, утицала ситуација у Украјини и све оно што је повезано са њом. Контрола наоружања и дијалог у овој области не могу бити имуни на оно што се дешава. Шира слика је поприлично компликована и у највећој мери узнемирујућа. Она је и утицала на све ово", објаснио је.

Дијалог о ограничењу стратешког наоружања неће имати никакву поенту док Вашингтон не одлучи да преговара по принципу равноправности, истакао је Рјабков.

"Не може бити једностраног наметања одређених преференција". Зато би америчка делегација требала да буде иницијатор наставка дијалога. 

Заменик руског министра спољних послова навео је и да не очекује да ће се следеће заседање у оквиру споразума одржати до краја године.

Тренутно је рано говорити о некаквим временским оквирима, поручио је. Ипак, како каже, Москва ће кроз неко време предложити нове датуме, "али то неће бити овог тренутка".

Споразум о смањењу и ограничењу стратешког наоружања потписан је 2010. године. Његов главни циљ је да се политика две земље доведе у склад са њиховим новим односима и измењеном глобалном политичком ситуацијом, што би, између осталог, требало довести и до смањења улоге и значаја нуклеарног оружја, наводи се у званичном саопштењу из Кремља из тог периода. 

У јануару 2021. године споразум је, без икаквих измена, продужен до 2026. године.

image
VV inauguration
banner