Русија

Бут ексклузивно за РТ: Никоме, чак и многим судијама није било јасно за шта сам оптужен

Ослобођени руски бизнисмен у потпуности подржава извођење специјалне операције; амерички затвори попут нацистичких
Бут ексклузивно за РТ: Никоме, чак и многим судијама није било јасно за шта сам оптуженwww.globallookpress.com © wr1

Виктор Бут који се 8. децембра вратио у Русију из америчког затвора у оквиру размене за америчку кошаркашицу Бритни Грајнер сматра да је био неправедно осуђен и да многим судијама није била јасна његова кривица. 

"Имао сам све неопходне папире. Ја сам са европских аеродрома вршио авио трговину, а мене су оптужили да ја тамо преносим наркотике или шта већ. Оно што се са мном дешавало је потпуно исто са овим што се данас дешава у односу према нашој земљи", рекао је он у ексклузивном интервјуу за РТ.

Бут је рекао да је судија у Сједињеним Државама назвао његове активности нормалним за једног бизнисмена.

"Нормалан човек би могао да помисли – чему толики циркус, јер није било ничега. И на суђењу је судија рекао да му је жао, није видео ништа на суђењу што ме чини кривим. Рекао је да сам нормалан бизнисмен, да исте ствари раде и други бизнисмени и да нисам урадио ништа противзаконито", рекао је Бут.

Према његовим речима, у оквиру споразума о признању кривице понуђено му је 30 година затвора уместо доживотне казне, али је он то одбио и никада није признао кривицу.

Виктор Бут је служио 25-годишњу казну у Сједињеним Државама под оптужбом да је планирао убиство америчких држављана и материјално подржавао тероризам а у четвртак је пуштен из америчког затвора.

Виктор Бут је рекао да у потпуности подржава специјалне руску војну операцију у Украјини и да би ако је могуће, учествовао у њој.

"Стално сам се питао зашто то нисмо отпочели раније, али нисмо били спремни. Да сам био слободан и да сам био у Русији, ја бих, да је раније до тога дошло, сигурно био добровољац", рекао је  Виктор Бут.

Бут је рекао да је најтежа ствар у затвору у Сједињеним Државама недостатак комуникације са вољенима пошто је имао само један позив месечно и то што је око три године провео у самници.

Треба знати праштати, не кажем да треба да се ћути или не борити се, већ се не треба гневити. Као што нас учи наша традиција да праштамо. Мени је најтеже било то што нисам могао да се чујем са својим драгим и блиским људима. Само једанпут месечно, још сам пре тога три године провео у самици", рекао је Бут.

Према његовим речима, психички му је било тешко, у почетку је имао нападе панике али је касније започињао дан са "пет минута радости".

"Оно што је мени помогло… не знам одакле је дошло, то је ваљда из наше традиције - сваки пут када сам устајао гледао сам да се смејем што више. Започињао сам дан тако што би се што више смејао, како бих све то могао да издржим. То је био начин да се изборим са депресијом", рекао је Бут.

"А то је оно што је њих највише мучило, то кад чују да се смејеш, онда гледају да ти цео дан не доносе храну", додао је Бут.

На питање како се тренутно осећа, Бут је рекао: "Осећам као срећна особа".

Виктор Бут који је скоро 15 година провео у затвору у САД је изјавио да су амерички затвори направљени у складу са системом који су осмилили нацисти.

"У затвору где сам ја био, ти никога не видиш месецима. Дозвољен ти је само један позив месечно, а сваки пут када би ишао на свој телефонски позив тројица би ме изводила из самице. Када сам пребачен у заједничке ћелије био сам и са афроамериканцима и са латиносима, али тамо важе посебне игре. На пример, издај оног са којим делиш ћелију и за узврат ће ти можда смањити казну", изјавио је Бут.

На питање о односу према америчким председницима одговорио је да међу њима нема много разлике и да они нису пријатељи Русије.

"Мој однос према Бајдену и Трампу... Немамо ми тамо пријатеље. Моји су пријатељи руска армија и руска флота. А разлика између Трампа и Бајдена је као између Кока Коле и Пепсија", рекао је Бут.

Он је закључио да су Американци заправо много веће жртве сопственог система, него што су то други народи и да оно што се сада дешава на Западу представља самоубиство цивилизације.

"Не верујем да ће у САД доћи до револуције. Тренутно, читаво друштво тамо страда од наркотика, а друштво које је под наркотицима не може да изведе револуцију. Оно заправо постаје зомби. То што Холивуд приказује, то је индоктринација", објаснио је он.

На крају се захвалио свима за своје ослобођење и многобројна писма које је добијао док је био у затвору, са свих страна света, од руских људи, и из Украјине.

image