Свет

Саудијска Арабија и УАЕ посредовале у договору за размену Грајнер и Бута

Необичан је и моменат размене заробљеника, с обзиром да се она догодила само два дана након што је амерички суд одбацио тужбу против бин Салмана за убиство новинара Џамала Кашогија
Саудијска Арабија и УАЕ посредовале у договору за размену Грајнер и Бутаwww.globallookpress.com © Saudi Press Agency/XinHua

Председник Уједињених Арапских Емирата Мохамед бин Зајед и принц Саудијске Арабије Мохамед бин Салман, посредовали су у преговорима за размену америчке кошаркашице Бритни Грајнер и бившег руског трговца оружјем Виктора Бута, пише "Дејли мејл".

"Успешно посредовање представља одраз међусобног и чврстог пријатељства наше две земље и САД и Русије", наводи се у заједничком саопштењу две државе.

Високи званичник америчке администрације није желео директно да коментарише улогу саудијског принца у размени, али је нагласио да ће "САД наставити да се ослањају на партнере широм света како би обезбедиле ослобађање неправедно приведених Американаца".

Моменат размене заробљеника је необичан, с обзиром да се она догодила само два дана након што је амерички суд одбацио тужбу против бин Салмана за убиство новинара Џамала Кашогија, уз образложење да он ужива имунитет пред судом САД као актуелни шеф стране владе. Бајден је, иначе, у току председничке кампање дао реч да ће саудијског принца учинити "отпадником" на међународној политичкој сцени.

Несугласице између САД и Саудијске Арабије продубио је потез бин Салмана који је подржао Групу Организација земаља извозница нафте (ОПЕК) када су смањиле заједничку производњу нафте за два милиона барела дневно, чему се Бајден оштро сутпроставио.

И тада је амерички лидер упозорио да ће "бити последица у односу са Саудијском Арабијом". Међутим, његови најновији потези указују на чињеницу да је можда заборавио на своје обећање и да би догађаји који су се десили у месецима за нама могли да буду повезани.

"Бела кућа фокусирана на славне личности"

Бајден се раније вечерас обратио из Беле Куће, а доста времена је издвојио за одбрану своје администрације која се суочава са отпужбама да је "заборавила" на остале америчке заробљенике, а да је кошаркашица била приоритет због њене популарности. 

Републиканска странка оценила да је Бајденов потез био несавесан и да је Бела кућа фокусирана на "славне личности".

Међу осталим заробљеницима је и Пол Вилан, бивши амерички маринац који је осуђен на 16 година затвора у Русији под оптужбом за шпијунажу коју пориче. Он је за Си-Ен-Ен изјавио да је разочаран што није учињено више да се обезбеди његово ослобађање.

Ни његова породица не крије незадовољство и поручује да је "уништена". Виланов брат Дејвид поздравио је ослобађање Бритни Грајнер, али је оценио да то не слути на добро у случају његовог брата. Нагласио је да је Бајденова администрација унапред обавестила породицу да он неће бити пуштен заједно са кошаркашицом.

"То рано упозорење значило је да је наша породица била у стању да се психички припреми за оно што је за нас сада јавно разочарење и катастрофа за Пола", истакао је Дејвид.

Бајден, међутим, тврди да се "Русија из потпуно нелегитимних разлога према Вилановом случају односи другачије него према Бритнином". Такође је напоменуо да САД неће одустати од његовог ослобађања.

image