Русија

Лидер ДНР: Кијевске снаге гранатирају школе, вртиће и стамбене објекте

Доњецка Народна Република гранатирана је 51 пут за последња 24 сата. Око 4.400 цивила погинуло је у ДНР од фебруара, рекао је председник Денис Пушилин
Лидер ДНР: Кијевске снаге гранатирају школе, вртиће и стамбене објектеwww.globallookpress.com © Laurel Chor

Власти у Кијеву користе се терористичким методама, гађајући болнице, обданишта, школе и стамбене објекте у региону Доњецка, рекао је данас за "Россија 24" Денис Пушилин, вршилац дужности шефа Доњецке Народне Републике (ДНР).

О овоме су, како је рекао, обавештени и на Западу, јер је врло тешко утајити овакве активности. Кијевске снаге даноноћно спроводе терористичке нападе, закључио је Пушилин. Само за последња 24 сата на територију Доњецке Народне Републике ватра је отварана 51 пут, али су украјинске снаге изгубиле 30 војника, рекли су из ДНР.

Украјинска војска јуче је 39 пута бомбардовала ту територију.

Данас је свим организацијама наређено да што више радника пребаце на рад од куће због велике опасности по становништво.

Од 17. фебруара ове године у украјинским нападима погинуло је 4.400 цивила од чега 132 детета, саопштиле су власти ДНР.

Ипак, Пушилин је јутрос поручио да руске снаге активно напредују на читавој линији фронта. У неким местима помак износи 100-200 метара дневно, а на другим је, како је рекао, важно уколико се војска помери макар за 10-20 метара.

Горловка, Доњецк и Макејевка су под свакодневним ударом кијевских снага, рекао је Пушилин током недељног састанка са колегама из других градова и региона. Због опасне безбедносне ситуације, одређени су даљи кораци - потребно је проверити доступност свих склоништа и њихову снабдевеност неопходним потрепштинама, а такође поставити на сваком стамбеном објекту упутство о томе како се треба понашати за време напада противничких снага. Разговарано је о финансијским компензацијама за грађане чији је дом оштећен или уништен у нападима.   

Председник Русије Владимир Путин потврдио је пре пет дана да украјински војници гранатирају друштвено битне објекте.

"Немогуће је да нико о томе ништа не зна, а сви ћуте. Као да се ништа не дешава", рекао је Путин.

Професор међународног хуманитарног права на Правном факултету Универзитета у Питсбургу Данијел Ковалик потврдио је ове тврдње прошле недеље током свог излагања у Савету безбедности УН (СБУН). Оружје Запада које се шаље Кијеву веома често доспева у погрешне руке, а користи се за нападе на цивиле у Донбасу, рекао је Ковалик.

image