Русија

Бореља "пеглала" прес служба: Какви људи воде Европу, биће нам све горе

Жозеп Борељ уочи састанка министара спољних послова земаља ЕУ помешао Украјину и Русију, најавио увођење санкција Ирану "због подршке Украјини"
Бореља "пеглала" прес служба: Какви људи воде Европу, биће нам све гореwww.globallookpress.com © mid. ru

Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова је, коментаришући лапсус високог представника Европске уније за спољну политику и безбедност Жозепа Бореља о санкцијама Ирану "због подршке Украјини", рекла да, с обзиром на то ко руководи Европским саветом, може само да нам буде горе.

Борељ је уочи састанка министара спољних послова земаља Уније помешао Русију и Украјину и најавио увођење санкција Ирану због подршке Украјини, притом се није исправио, већ је то касније у транскрипцији "испеглала" ЕУ прес служба.

"Такви људи су задужени за Европску унију. Резултат је очигледан. У будућности ће бити све горе", написала је Захарова на Телеграму.

Шеф дипломатије ЕУ је својим јавним изјавама у последње време наишао на критике чак и у ЕУ. Почетком децембра, на састанку комитета Европског парламента за борбу против страног мешања, Борељ је довео у питање искреност Африканаца који учествују у протестима подршке Русији. Према његовом мишљењу, Африканци који подржавају став Москве не знају где је Донбас, нити ко је председник Владимир Путин. Шеф дипломатије ЕУ одмах је добио критику немачког европосланика Озлена Демирела, који је рекао да је такав став арогантан и да не треба да се чуди ако се Африканци разочарају, изнервирају и обрате се Русији за помоћ.

Говорећи на отварању Европске дипломатске академије у Брижу 13. октобра, Борељ је оценио да је Европа "башта", а свет око ње "џунгла" која може да упадне у добро успостављене и савршено функционишуће европске механизме. Његове речи изазвале су мешану реакцију у европској и међународној заједници и натерале спољну службу ЕУ и најважнијег европског дипломату да демантују ту тврдњу и некако се извуку, зато је у каснијим интервјуима Борељ тврдио да је његова изјава извучена из контекста и погрешно схваћена.

image
VV inauguration
banner