Свет

ЕУ појачава притисак на Москву: Европска комисија предложила девети пакет антируских санкција

У оквиру новог пакета планира се и проширење списка личних санкција које се односе на готово 200 лица и организација
ЕУ појачава притисак на Москву: Европска комисија предложила девети пакет антируских санкција© AP Photo/Jean-Francois Badias

Европска комисија (ЕК) предложила је данас увођење деветог пакета санкција Русији и проширивање листе санкционисаних лица и ентитета за још 200 субјеката.

Председница ЕК Урсула фон дер Лајен изјавила је да су осам пакета санкција које је ЕУ до сада увела имали велики утицај на руску економију, а да деветим желе да додатно појачају притисак на Москву.

Истакла је да се залаже за додатна ограничења против три нове руске банке, као и даље контроле и ограничења извоза. Посебан акценат комисије је на роби која има двоструке намене, као што су хемикалије, електроника и ИТ компоненте. Поред тога, ЕК, намерава да уведе потпуну забрану на трансакције Сверуске банке за развој региона.

У плану је и проширење списка личних санкција које се односе на готово 200 лица и организација. Реч је о припадницима оружаних снага, официрима, члановима Државне думе и Савета федерације руског парламента, али и министрима, гувернерима и политичким странкама.

Комисија је саопштила да има за циљ да смањи руски приступ дроновима и забрани директан извоз мотора за беспилотне летелице у Русију и у "треће земље, попут Ирана, које би могле да испоручују дронове Москви".

За увођење санкција потребна је једногласна подршка свих 27 држава чланица ЕУ, али су већину мера предложених у првих осам пакета одобрили представници Европског савета у року од неколико недеља, иако су неке одбачене или измењене.

image