Русија

Москва узнемирена заоштравањем ситуације на КиМ

Министарство спољних послова Русије најавило помоћ Београду у одбрани легитимних интереса на Косову и Метохији
Москва узнемирена заоштравањем ситуације на КиМ© MFA Russia

Москва је узнемирена новим заоштравањем ситуације на Косову и Метохији и даноноћно прати развој ситуације, изјавила је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

"Узнемирени смо новим заоштравањем ситуације у јужној покрајини Србије. Ситуацију пратимо буквално даноноћно, посебно након низа провокација које су, уз подршку САД и Европске уније, предузеле 'власти' у Приштини, које су пооштриле репресије над Србима и служе се недвосмисленим етничким насиљаем", поручила је портпаролка Министарства спољних послова Русије.

Према речима Захарове, циљ провокатора је јасан – "желе да преузму потпуну контролу над неалбанским северним делом покрајине, а само захваљујући истрајности косовских Срба, који се ослањају на подршку Београда, још увек је могуће избећи велике инциденте. "Ситуација је ескалирала у отворени сукоб са неповољним последицама", нагласила је Захарова.

Према речима руске званичнице, одговорност за политичку деградацију на КиМ и погоршање безбедносне ситуације у потпуности сносе представници приштинске власти, на челу са 'премијером' Аљбином Куртијем, њиховим западним чуварима, међу којима, сматра Захарова, очигледно предњачи Вашингтон.

"Сведочимо још једном неуспеху посредовања ЕУ у дијалогу Београда и Приштине. Последње илузије о способности ЕУ да уразуми лидере косовских Албанаца, који отворено одбацују сваки савет и заправо диктирају своја правила другима, постале су још очигледније", навела је Захарова.

Неспособност и неспремност Брисела да их наведе на спровођење договорених споразума, обичаји да се, када је у питању КиМ, постављају сумњиви компромиси на штету српског народа постали су још очигледнији, приметила је портпаролка руског министарства.

"Европским бирократама и лидерима ЕУ много је лакше да за све неуспехе окриве Србе него да се мешају са приштинским ектремистима", изјавила је портпаролка руског Министарства спољних послова.

Русија ће штитити легитимне интересе Србије на КиМ

Русија ће помоћи Београду да брани легитимне националне интересе у вези са Косовом и Метохијом на основу резолуције Савета безбедности УН, изјавила је Захарова.

"Наставићемо да помажемо Београду да одбрани своје легитимне националне интересе у вези са `Косовом` на основу Резолуције Савета безбедности 1244 која остаје на снази без икаквих изузетака и пружа реалну шансу да се дође до уравнотеженох, праведног решења у складу са међународним правом", навела је Захарова.

Додала је да изјава немачке министарке спољних послова Аналене Бербок о "Косову" изазива хаос.

Аналена Бербок је раније рекла да је став Београда према којем је могуће слање српских специјалаца на КиМ неприхватљив, а реторика Србије према самопроглашеној републици не помаже у ослобађању тензија.

"Покушаји да се девалвира нормативна основа договора, попут изјаве немачке шефице дипломатије Аналене Бербок о неприхватљивости примене Резолуције 1244 Савета безбедности УН, ужасно саботирају и изазивају хаос у косовским пословима. Овај документ УН предвиђа за Београд могућност да пошаље до хиљаду полицијских и војних лица у покрајину да обезбеде ред и заштиту грађана. То нико, па ни заговорници 'поретка заснованог на владавини', не могу порећи", рекла је Захарова у Изјава.

Председник Србије Александар Вучић рекао је раније да ће званични Београд наставити да се бори свим правним средствима на Косову и Метохији. Он је истакао да би Приштина требало да формира Заједницу српских заједница у складу са Бриселским споразумом из 2013. године и обећао је да ће упутити званичан захтев команди мисије НАТО-а за расподелу контингента српске полиције и војске на Косову и Метохији, истичући да су те акције у складу са Резолуцијом 1244 Савета безбедности УН.

Влада Србије ће 15. децембра упутити захтев команди НАТО мисије на Косову (КФОР) да убаци војни и полицијски контингент на КиМ.

image