Русија

Захарова: Болне последице антируске политике за Запад само ће да расту

Због лоше осмишљених корака Брисела, грађани ЕУ већ су се суочили са несташицом енергије и невиђеном инфлацијом, а над економијом ЕУ се надвија реална претња деиндустријализације, поручује Захарова
Захарова: Болне последице антируске политике за Запад само ће да растуwww.globallookpress.com © MFA Russia

Лидери ЕУ нису у стању да изађу из зачараног круга ограничења и препознају бескорисност свих антируских санкција и политике притиска на Русију, а садашњи "пакет" ће имати исти ефекат као и сви претходни, а то је заоштравање социо-економских проблема у самој Европској унији, изјавила је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

Савет ЕУ је 16. децембра, у оквиру санкционе агресије покренуте против Русије, усвојио још један пакет једностраних рестриктивних мера против Русије, а према речима портпаролке руског Министарства одбране ова одлука не доноси ништа суштински ново у односе са Европском унијом.

Према њеним речима, забране емитовања још четири руска медија на територији земаља чланица ЕУ су "ауторитарна мера", а ауторитарне мере су постале "уобичајена пракса" за Брисел.

"Ово је још један доказ жеље ЕУ да оштро цензурише токове информација, све до забране непожељних медија, супротно принципима слободе говора и медија које је прогласила у односу на треће земље Садашња одлука додатно нарушава право становника ЕУ на приступ информацијама", рекла је Захарова у саопштењу.

Санкције на храну?!

Захарова је указала на одредбе новог пакета санкција које предвиђају могућност државама чланицама ЕУ да дају одређена изузећа од режима санкција појединим руским извозницима хране и ђубрива.

"Овај корак је, у ствари, очигледно признање Европске уније да њене рестриктивне мере већ дуже време подривају светску прехрамбену безбедност – усмерене су против руског агроиндустријског комплекса и стварају значајне препреке за наставак извоза наших пољопривредних производа у треће земље", рекла је Захарова.

Закључила је да, ако у Брисел озбиљно схватају безбедност хране, такви кораци не би смели да доводе храну у ризик, морају бити свеобухватни и да предвиде законско избацивање из пакета санкција свих рестриктивних мера које директно или индиректно утичу на снабдевање житом, ђубривима и сировинама за њихову производњу.

Према њеним речима, због лоше осмишљених корака Брисела, грађани ЕУ већ су се суочили са несташицом енергије и невиђеном инфлацијом, а над економијом ЕУ се надвија реална претња деиндустријализације.

Додала је да ће болне последице антируске политике за Запад само да расту и то захваљјући "сарадњи" са Вашингтоном, које је, према њеним речима, главни корисник безбедносне кризе на европском континенту и једини коме одговара раскид трговинских и економских веза између Европске уније и Русије.

Захарова је нагласила да опседнутост Европске уније антируским санкцијама наноси значајну штету државама у развоју у Африци, Азији и Латинској Америци, које не могу да се такмиче са западним земљама у борби за ресурсе.

image