Русија

Лавров: Запад желео да од Украјине направи "анти-Русију", специјална операција била неопходна

Руски шеф дипломатије прокоментарисао је специјалну војну операцију у Украјини
Лавров: Запад желео да од Украјине направи "анти-Русију", специјална операција била неопходнаwww.globallookpress.com © MFA Russia/via Globallookpress.com

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров поручио је данас у Минску да је специјална војна операција у Украјини била неопходна.

Хистерична реакција Запада на специјалну операцију потврђује закључке Москве да је она била апсолутно неопходна, рекао је Лавров и додао да су акције Руске Федерације обезбедиле неуспех геополитичких игара Запада. 

"Начин на који наше западне колеге у америчком тиму хистерично реагују на акције које предузимамо као део специјалне војне операције потврђује наш главни закључак да је СВО – а ми сада већ имамо чињенице у нашим рукама које то потврђују – била апсолутно неопходна како би се осујетили планови да се Украјина претвори у трајну претњу безбедности Руске Федерације и да ова реакција одражава схватање Запада да су наше акције довеле до неуспеха њихових геополитичких игара и планова“, рекао је он.

Руска специјална војна операција била је неопходна како би се пореметио план Запада да се Украјина претвори у "анти-Русију", додао је Лавров после разговора са белоруским колегом Сергејом Алејником.

Коментаришући одлуку ЕУ да ограничи цену руског гаса, Лавров је рекао да је она у складу са доследном линијом Запада који безуспешно покушава да изолује Русију, преносе "РИА Новости".

"Ово што се сада дешава је последица доследне линије Запада - да се Русија изолује", рекао је он.

Лавров је оценио да се сада, на крају године, ситуација "коначно рашчистила" и сада људи знају коме могу да верују а коме не.

"Главни резултат године је што се ситуација коначно разјаснила и зна се коме се може веровати а коме не", рекао је он.

Додао је и да се већини земаља не допадају покушаји да се успостави светска доминација Сједињених Америчких Држава и њихових савезника.

Лавров је равнотежу интереса назвао мотом и спољнополитичком линијом Русије.

Шојгу са белоруским колегом

У Минску је и министар одбране Русије Сергеј Шојгу који је са белоруским колегом Виктором Крењином разговарао о војно-техничкој сарадњи и јачању одбрамбених капацитета две земље.

Шојгу је допутовао данас у Минск да би учествовао у разговорима руског и белоруског председника Владимира Путина и Александра Лукашенка чија је главна тема била сарадња две земље у области одбране и економије.

Саговорници су закључили да су захваљујући заједничким корацима Русија и Белорусија успеле да превазиђу могуће негативне последице западних санкција.

Руски министар одбране посетио је пре две седмице Минск и тада је потписао протокол о изменама и допунама међудржавног споразума о заједничким мерама за обезбеђење регионалне безбедности у области одбране. Шојгу је тада разговарао и са председником Лукашенком, подсећа Тасс.

image
VV inauguration
banner