Русија

Шојгу: Спречили смо "обојену револуцију" у Казахстану

Москва и савезници у јануару су допринели стабилизацији ситуације у Казахстану, поручио је данас Министар одбране Русије
Шојгу: Спречили смо "обојену револуцију" у Казахстануwww.globallookpress.com © Tanjug/Mikhail Klimentyev/Pool Photo via AP

Русија и Организација Уговора о колективној безбедности (ОДКБ) спречиле су извођење "обојене револуције" у Кзахстану почетком ове године, поручио је данас руски Министар одбране Сергеј Шојгу током обраћања колегијуму Министарства одбране у проширеном саставу.

"Ове године Министарство одбране Русије бавило се многим критичним изазовима. Почетком године заједно за земљама ОДКБ-а стабилизовали смo ситуацију у Казахстану и споречили 'обојену револуцију'", рекао је Шојгу.

У јануару ове године, у Казахстану је на улице изашло неколико хиљада незадовољних људи због великог повећања цене течног природног гаса. Због великих немира, полиција је на централном тргу Алма Ате морала да употреби гас против демонстраната, а председник државе у једном тренутку прогласио и ванредно стање у целој земљи.

Као последица протеста запаљена је и резиденција председника у главном граду Астани, али и зграда у којој се налази канцеларија градоначелника. Погинуло је више од десет припадника милиције, а двојици од њих биле су одсечене главе. Око 353 припадника их је било повређено.

Када је ситуација поприлично измакла контроли, председник Касим Жомарт Токајев обратио се за помоћ земљама ОДКБ-а, које су послале своје снаге.

image
VV inauguration
banner