Русија

Русија почиње распоређивање нуклеарних ракета "сармат", биће оперативне већ следеће године

Почело распоређивање нове генерације интерконтиненталних балистичких ракета "сармат", руске нукеларне снаге добиће 22 нове ракете
Русија почиње распоређивање нуклеарних ракета "сармат", биће оперативне већ следеће годинеwww.globallookpress.com © Cover Images

Нова руска интерконтинентална балистичка ракета "сармат" биће распоређена и спремна за употребу наредне године, рекао је министар одбране Русије Сергеј Шојгу током разговора са руским председником Владимиром Путином.

"Успешна лансирања новог ракетног система 'сармат' током државних тестова учини су могућим почетак њеног распоређивања", рекао је Шојгу.

Руске Стратешке ракетне снаге наредне године добиће 22 нове стратешке нуклеарне ракете, укључујући и "сармат", које се лансирају из нуклеарних силоса, као и системе "авангард" и "јарс", открио је руски минисар.

Путин је рекао да се наставља развој нуклеарних способности руске војске, додајући да је "удео савремених типова наоружања у (руским) стратешким нуклеарним снагама ове године премашио 91 одсто".

"Наставићемо да одржавамо и унапређујемо борбену готовост своје нуклеарне тријаде. То је главни гарант за очување нашег суверенитета и територијалног интегритета, стратешког паритета и равнотеже снага у свету", додао је он.

"Сармат" је први пут успешно тестиран у априлу, а очекује се да ће ове ракете ускоро заменити старе ракете "Р-36М2 војвода", које су до сада чиниле осовину руских нуклеарних снага.

Командант руских стратешких ракетних снага генерал Сергеј Каракаев рекао је за војне новине "Црвена звезда" да нове ракете имају далеко веће могућности од својих претходника.

"Ракетни систем 'сармат' има широк спектар могућности за ношење различитих типова борбеног терета и заснован је на принципима који гарантују продор било ког система одбране ракета од балистичких ракета (АБМ), како сада тако и у будућности", рекао је Каракајев.

image
VV inauguration
banner