Свет

Америка забринута: Русија повећава и модернизује свој нуклеарни арсенал

Остин је поновио претходно изречене оптужбе против Русије да "звецка нуклеарним сабљама"
Америка забринута: Русија повећава и модернизује свој нуклеарни арсеналwww.globallookpress.com © © Boris Roessler

Русија проширује и модернизује свој нуклеарни арсенал, изјавио је амерички министар одбране Лојд Остин и поновио оптужбе да Русија "звецка нуклеарним сабљама", преноси Ројтерс.

Русија има највеће залихе нуклеарног оружја на свету, са близу 6.000 бојевих глава, како процењују стручњаци. Заједно, Русија и Сједињене Државе располажу са око 90 одсто светских нуклеарних бојевих глава.

Русија је раније саопштила да ће 2023. године посветити посебну пажњу изградњи инфраструктуре за своје нуклеарне снаге.

Ројтерс подсећа и на речи руског председника Владимира Путина, да Русија неће покренути "превентивни напад" нуклеарним оружјем, али да ће јој, уколико буде нападнута, хиперсонично оружје омогућити да веома снажно одговори.

Путин је 21. септембра упозорио Запад да "не блефира" када каже да је спреман да употреби нуклеарно оружје за одбрану Русије, подсећајући да су Сједињене Државе створиле опасан преседан 1945. године, бацајући две атомске бомбе на Јапан.

Требало је да Русија и Сједињене Државе током наредних недеља наставе преговоре о постојећем споразуму СТАРТ, који ограничава број бојевих глава, преноси Ројтерс, али Москва се повукла са састанка, оптужујући Сједињене Државе за "токсично антируско понашање" и за "покушај да манипулишу споразумом у своју корист."

image