Русија

Инфлација у Русији наставља да успорава

Цене појединих прехрамбених производа чак пале и испод прошлогодишњег нивоа, саопштио Росстат
Инфлација у Русији наставља да успораваwww.globallookpress.com © Maksim Konstantinov

Годишња инфлација у Русији је успорила током недеље која се завршила 19. децембра и сада износи 12,35 одсто, показују подаци Росстата, државне статисичке агенције.

Недељни извештај о инфлацији показао је да су цене пале за 0,3 одсто у односу на претходну недељу.

Раст цена хране је са 0,15 одсто пао на 0,10 одсто, највише због пада цене воћа и поврћа, а из Росстата су саопштили да су цене појединих прехрамбених производа чак пале и испод прошлогодишњег нивоа.

У непрехрамбеном сектору такође је забележена дефлација од 0,03 одсто, углавном због пада цена електричне енергије, а цене путничких и туристичких услуга пале су за 0,18 одсто услед смањења цена авио карата и хотела, наводи се у извештају.

Инфлација у Русији је у априлу, након увођења западних санкција због специјалне војне операције у Украјини, скочила на 20-годишњи максимум од скоро 18 одсто. Међутим, тај проценат је постепено опадао како је привреда почела да се опоравља, на шта су утицали преоријентација трговинских токова и јачање рубље.

Ипак, инфлација је и даље далеко изнад циља Централне банке Русије од четири одсто.

Министарство за економски развој проценило је да ће Русија 2022. годину завршити са годишњом инфлацијом од 12,4 одсто, али да ће она наредне године пасти на 5,5 одсто.

Централна банка је објавила сличне прогнозе и предвиђа пад на пет до седам одсто у 2023. години и на четири одсто 2024. године.

image