Русија

"Њујорк тајмс": Санкције нису дотакле Русију, али "могле би"

Прогнозе даване убрзо након руске инвазије на Украјину предвиђале су и много оштрији двоцифрени пад, признаје амерички лист
"Њујорк тајмс": Санкције нису дотакле Русију, али "могле би"© Tanjug/AP Photo, File

Западне санкције Русији још нису испуниле свој циљ, јер, како преноси "Њујорк тајмс", руска економија је у последњих 11 месеци доживела скромнији пад него што се очекивало.

Савезници Украјине, сада се теше упозорењима стручњака који за овај лист наводе да је ипак "прерано рећи како ће Москва издржати потпуни утицај најтежих потеза које је Запад повукао против руске нафте".

Руска економска производња ће, према речима министра финансија Антона Силуанова, до краја године пасти за 2,7 одсто, а такав пад мањи је од 3,4 одсто колико је прогнозирао Међународни монетарни фонд.

"Прогнозе даване убрзо након почетка руске инвазије на Украјину предвиђале су и много оштрији двоцифрени пад, најављујући економску контракцију која се у Русији није видела од болне постсовјетске трансформације раних 1990-их", подсећа "Њујорк тајмс" како су се изјаловиле наде Запада.

Премијер Михаил Мишустин потврдио је да Русија пркосила негативним прогнозама западних аналитичара, и навео да је пад привредног производа од јануара до новембра био за два одсто мањи у поређењу са истим периодом прошле године.

Суштински, Русија још није осетила санкције, "а кад ће не знамо".

Јер, експерти који су говорили за "Њујорк тајмс" све време су причали само у потенцијалу, па тако верују да би економски изгледи Русије "могли" да се погоршају у наредним месецима, када се буде видео пун утицај ембарга ЕУ на руску нафту и ограничења цена које су гурале САД.

И научни сарадник Хувер института на Универзитету Станфорд Мајкл С. Бернстам признао је да је Мишустин у праву о томе да је Русија пркосила западњачким економским предвиђањима.

Али, како он истиче, руски премијер у праву је "само технички, тренутно и у ужем смислу".

Јер подаци из децембра би опет "могли" да буду преломни тренутак за руску економију.

Из података руске статистичке агенције "Ростат",  Бернстам очитава "знаке који побијају мутне дугорочне изгледе", јер малопродаја је, на пример, у новембру опала за 7,9 одсто на годишњем нивоу, што указује на значајан пад потражње због кога је, како наводи лист и први потпредседник владе Андреј Белоусов признао да је забринут.

image
VV inauguration
banner