Русија

Руска амбасада у САД: Америчке санкције су узалудне

Ништа нас неће натерати да променимо курс у спољној политици и одустанемо од заштите националних интереса, поручују из руске амбасаде у Вашингтону
Руска амбасада у САД: Америчке санкције су узалуднеwww.globallookpress.com © Konstantin Kokoshkin

Нове америчке санкције против технолошких компанија неће натерати Москву да промени курс своје спољне политике, већ ће нанети још више штете партнерима из САД-а, поручила је Амбасада Русије у Сједињеним Америчким Државама.

"Овакви кораци локалних власти само потврђују неефикасност америчких нелегитимних мера. Они указују на чињеницу да су алати притиска на Русију на измаку снага. Такви 'напади' Сједињених Држава су узалудни. Они једноставно нису у стању да постигну жељени резултат – да натерају нашу земљу да одустане од сувереног курса у спољној политици и заштити своје националне интересе", наводи се у званичном саопштењу амбасаде на Телеграму.

Нове санкционе мере против високотехнолошких компанија из Русије се, како објашњавају, уводе и по други пут када су неке од њих у питању.

Вашингтон је претходно санкционисао 24 правна лица због "деловања против националне безбедности или спољнополитичких интереса државе". У овај списак ушло је и десет руских компанија, као што су "Миландр", "Милур", "Руселектроникс", пренели су руски медији.

Руско дипломатско представништво упозорава да ће овакве одлуке заправо нанети највећу штету западним партнерима и приватном сектору.

"Управо то се сада дешава као резултат нетржишних иницијатива Беле куће које су усмерене на потискивање руског извоза са глобалних тржишта хране и енергије", објашњавају из амбасаде.

Европска комисија предложила је јуче увођење деветог по реду пакета санкција Русији и проширивање листе санкционисаних лица и ентитета за још 200 субјеката. Нове мере би требало да обухвате три нове руске банке, даљу контролу и ограничење извоза, а посебан акценат биће стављен на робу која има двоструку намену. 

Комисија је саопштила да има за циљ и да смањи руски приступ дроновима и забрани директан извоз мотора за беспилотне летелице у Русију и у "треће земље, попут Ирана, које би могле да испоручују дронове Москви".

image
VV inauguration
banner